Les comarques gironines estan a un pas d'entrar en alerta per sequera. Els pantans de la demarcació tenen un 20% menys d'aigua que fa un any, i si no plou aviat i de manera regular, el Govern haurà d'activar la primera de les fases que preveu el Pla Especial de Sequera (PES) per quan hi ha escassetat d'aigua.

L'embassament amb un escenari més crític és el pantà de Darnius Boadella, que ahir comptava amb només 23,65 hectòmetres cúbics, és a dir estava al 38,71% de la seva capacitat.

Aquesta situació deixa la presa altempordanesa a només un hectòmetre d´aplicar les mesures previstes en fase d'alerta. Aquestes inclouen, segons el PES, limitacions d'aigua a 250 litres per habitant i dia, i restriccions a particulars a l'hora de regar jardins, omplir piscines i netejar vehicles.

En general, el pla estipula que en fase d´alerta les persones titulars d´aprofitaments d´aigua hauran de reduir els seus consums d´acord amb els percentatges següents: un 25% menys en reg agrícola; un 10% menys en usos ramaders; un 5% menys en usos industrials; un 30% en usos recreatius i un 5% en altres usos recreatius.

Els municipis que es veurien afectats serien principalment Figueres i rodalies, i totes aquelles localitats que disposen de captacions superficials aigües avall com el Consorci de la Costa Brava Nord o els regants de la zona.

Ja fa temps que l´ACA està revisant l´estat dels pous recuperats durant la sequera de 2007 i 2008 per poder-los activar en cas de necessitat i també s´està parlant amb les diferents empreses gestores del subministrament domiciliari d´aigua per fomentar un consum responsable.

La resta d'embassaments de la demarcació tenen uns nivells menys preocupants però tot i així molt inferiors als que hi havia fa un any. Sau comptava ahir amb 83,85 dels 165,26 hm3 totals, el 50,74% de la seva capacitat. I Susqueda estava ple al 51,44% (119 de 233 hectòmetres cúbics).

Aigua per a sis mesos

Davant d'aquesta situació, el Govern va voler donar un missatge de calma assegurant que Catalunya té garantides les reserves d'aigua fins d'aquí a sis mesos per a tots els usos. Tanmateix, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull va fer una crida a la població a través de Twitter instant a l'estalvi d'aigua.

Per la seva banda el director de recursos hídrics de l'Agència Catalana de l'Aigua, Enrique Velasco, va explicar a Ràdio Girona perquè els pantans tenen un nivell tan baix tot i les pluges de l'octubre: «Els boscos estaven molt secs per un estiu molt sec i calorós, i han absorbit una part molt important de l'aigua que ha caigut. L'aigua que ha escolat pel riu i que ha arribat fins als embassaments sí que ha fet augmentar les seves reserves però tampoc gaire».