Vint-i-vuit mil euros és el que costa celebrar els premis Banyolí de l'Any, segons ha denunciat la CUP. Aquest partit a l'oposició municipal contrasta el volum de la despesa, «en una sola nit», amb el cost anual de la Factoria de Teatre (28.114,27 euros), la partida de tot un any per als programes d'atenció a les dones (27.500 €) o el còmput total de subvencions municipals en cultura (20.000 €).

La vuitena edició del Banyolí de l'Any es va celebrar el 15 de setembre amb l'única presència de l'equip de govern local, de Convergència i Unió, ja que ni la CUP, ni Junts per Banyoles-ERC, ni Independents de Banyoles-ICV hi van voler assistir. Iniciativa va acusar els premis de sexistes perquè fins a aquesta darrera edició només havia atorgat el seu guardó principal a homes -una dinàmica que enguany s'ha trencat premiant l'atleta Esther Guerrero-, i coincidia amb la resta de grups de l'oposició a l'hora de criticar la manca de transparència o l'elitisme de l'acte.

Ahir, la CUP de Banyoles va desglossar el cost de la celebració del Banyolí de l'Any. Dels 28.000 euros -una xifra que s'extreu d'informes oficials de despeses-, 12.000 es corresponen al sopar (el 46% del total), 6.000 a l'equip de so i llum, 3.000 a impremta i disseny, 5.000 a l'organització i la direcció de l'acte, que va anar a càrrec del presentador televisiu, Josep Puigbó, i 2.000 a la categoria d'«altres i diversos». Per al grup municipal de la CUP, aquest detall fa que la situació sigui «encara més esperpèntica i, al nostre parer, totalment vergonyosa».

L'origen dels diners

La CUP també ha concretat l'origen dels recursos que es destinen al Banyolí de l'Any: 8.000 € de la Diputació de Girona, 1.000 del Consell del Pla de l'Estany, 9.000 de finançament propi i 10.000 de patrocinadors privats. La formació aclareix que no els han facilitat les dades de l'edició de 2016 i s'ha basat en les factures de 2015. «Segons l'equip de govern, el Banyolí de l'Any surt de franc a la ciutat», diu la CUP mitjançant un comunicat, i afirma que «els números mostren que això és fals». La CUP critica tant el format com el cost i lamenta que la ciutat «veu com es destinen uns recursos molt necessaris a una bagatel·la que no queda gaire clar a qui acaba beneficiant».

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va assegurar que el Banyolí de l'Any no suposa cap despesa a l'Ajuntament. Noguer va destacar la consolidació d'uns premis que s'organitzen des de fa vuit anys i que superen els 300 assistents, que «tenen una utilitat, premiar i promocionar la gent de Banyoles i de la comarca». L'alcalde va reiterar que l'esdeveniment té un cost i té un finançament, sense ni un ral del pressupost municipal» perquè l'Ajuntament «s'espavila a buscar l'esponsorització necessària». En la seva opinió, les crítiques de la CUP responen a una voluntat de «perjudicar el Govern» i va afirmar que «per ignorància o per anar a fer mal no diuen que a l'Ajuntament no li costa ni un ral». Miquel Noguer es va mostrar «orgullós i satisfet d'organitzar aquests premis i de tenir la capacitat de buscar finançament».