La Societat Espanyola d´Oncologia Mèdica ha becat un metge de l´Institut Català d´Oncologia (ICO) de Girona perquè pugui aprofundir en la recerca sobre la silibinina, una substància natural que s´extreu del card marià i que s´ha demostrat que té capacitat antitumoral. L´anomenada beca d´intensificació de la Societat Espanyola d´Oncologia Mèdica (SEOM), dotada amb 30.000 euros, ha recaigut en el doctor Joaquim Bosch Barrera, l´oncòleg mèdic referent en càncer de pulmó a Girona.

Amb la beca, que és la primera vegada que s´entrega, el metge quedarà alliberat de la consulta dos dies a la setmana per dedicar-los a la investigació als laboratoris de l´Institut d´Investigació Biomèdica de Girona, l´Idibgi, per tal d´impulsar aquesta línia de recerca sobre la substància que s´obté a partir de les llavors del card lleter o burral en què treballa des de fa temps juntament amb el Laboratori de Metabolisme i Càncer del doctor Javier Menéndez.

Els investigadors gironins van iniciar aquesta línia de recerca gràcies a una ajuda de la Fundació Roses Contra el Càncer el 2011 i després, el 2013, ja va rebre el suport econòmic de la SEOM amb una beca per a grups emergents.

Gràcies a aquests estudis previs de Bosch i Menéndez ja s´havia reportat la capacitat antitumoral d´aquesta substància natural en models cel·lulars i ratolins i, per primera vegada, també en humans.

I és que els investigadors gironins van encapçalar fa uns mesos un estudi que concloïa que uns suplements orals que contenen silibinina poden reduir entre un 70 i un 85% les metàstasis cerebrals de càncer de pulmó resistents a la radioteràpia i la quimioteràpia.

El projecte becat ara per la SEOM estudiarà la combinació de la silibinina amb un medicament antiangiogènic, un fàrmac que evita que els tumors fabriquin vasos sanguinis per alimentar-se i seguir creixent.

«Volem veure si les dues substàncies es potencien entre elles per ser més eficaces contra el càncer de pulmó, estudiar des del laboratori si hi ha aquesta sinergia i a través de quin mecanisme funciona per allargar i millorar la vida del pacient», explica l´oncòleg Joaquim Bosch.

«De moment es tracta d´una recerca al laboratori que estem començant a explorar i hi treballarem durant l´any vinent, perquè tenim algunes dades preliminars que suggereixen que hi pot haver alguna activitat en aquest sentit, però cal estar-ne segurs abans de fer un assaig clínic», indica el doctor.

Bosch destaca que la Societat Espanyola d´Oncologia Mèdica hagi apostat per la recerca en càncer de pulmó, «un tumor que encara està molt estigmatitzat i amb poques opcions terapèutiques, perquè s´estan fent molts avenços però encara estem lluny d´altres càncers amb millor pronòstic, com el de mama».