A Catalunya el reciclatge encara és una assignatura pendent. La taxa mitjana actual se situa en el 38% del total, uns números que estan lluny de l'objectiu europeu d'assolir una taxa propera al 50% per al 2030. Tanmateix, a Girona la població fa els deures. Ho demostra el creixement sostingut del percentatge de recollida selectiva en els 10 últims anys.

Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), l'any 2005 la taxa de recollida selectiva sobre el total de residus recaptats a Girona era del 19,5%, sis punts per sota de la mitjana catalana d'aquell any (24,6%).

Una dècada després, la taxa corresponent al 2015 a la província havia pujat un 18,5% i se situava al voltant del 38% després d'una progressió constant, fet que converteix Girona en la segona demarcació que fa més recollida selectiva després de la Catalunya Central.

Fi de les campanyes amables

Tanmateix, la Generalitat considera que encara hi ha molta feina per fer. Per això i per evitar que la situació s'estanqui han llançat una nova campanya que busca estimular un canvi d'hàbits entre les persones que encara no separen les deixalles per afavorir el reciclatge.

Si en els darrers anys les campanyes mostraven una visió amable del reciclatge, o explicaven com funcionava la recollida selectiva, la d'ara (anomenada Redueix, Reutilitza, Recicla, REACCIONA) té un missatge més directe i amb menys humor.

La campanya està protagonitzada per nens i el to didàctic deixa pas a la reflexió, apel·lant a la responsabilitat de cadascú a l'hora de decidir què fa amb els residus que genera.