La Fundació La Marató de TV3 ha premiat quatre projectes de recerca de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, l'Idibgi, ambels fons recaptats en l'edició 2015 del programa. Les quatre noves investigacions gironines, que han estat becades amb més d'un milió d'euros, seran desenvolupades per endocrinòlegs investigadors de l'Idibgi i membres del CIBER i es centren en la investigació sobre la diabetis i l'obesitat, dues malalties metabòliques que afecten a un de cada quatre catalans.

El primer projecte, finançat amb més de 299.000 euros, s'anomena «Identificació de mediadors moleculars de la senyalització de l'intestí vers la sensibilització a la insulina i el browning del teixit adipós» i l'encapçalarà el doctor José María Moreno Navarrete, que treballarà de manera coordinada amb investigadors de la Universitat de Barcelona. L'objectiu de la recerca és estudiar l'impacte de factors intestinals en la fisiopatologia del teixit adipós i de la obesitat.

El doctor Francisco José Ortega Delgado liderarà el segon projecte gironí reconegut per La Marató juntament amb David Llobet, de l'Institute of Genetic Medicine de la Universitat de Newcastle. El projecte «Rellevància del clúster miR-424(322)/503 en el desenvolupament d'un teixit adipós hiperplàstic», que rebrà 299.875 euros, vol obrir camí en el desenvolupament de noves teràpies contra l'obesitat. El projecte de recerca vol millorar la comprensió dels mecanismes subjacents a la funció dels miRNAs en l'obesitat, ja que actualment són pràcticament desconeguts. Les microRNAs són una família de molècules involucrades en la formació i el manteniment d'un teixit adipós saludable i, amb el seu estudi, els investigadors volen obrir una porta al desenvolupament de nous tractaments en el camp de l'endocrinologia i trobar-hi possibles aplicacions comercials.

«Regulació de l'activitat mitocondrial com a estratègia terapèutica per a l'obesitat i la diabetis de tipus 2», un projecte col·liderat pe gironí Wifred Ricart Engel i investigadors de la Universitat de Barcelona i l'Instituto de Investigación Sanitaria de l'hospital La Princesa de Madrid, rebrà 231.000 euros per a investigar nous factors que modulen l'activitat mitocondrial en el teixit adipós en condicions d'obesitat i diabetis tipus 2.

Finalment, el doctor José Manuel Fernández Real, també de l'Idibgi, participarà en el projecte de recerca «Reducció de l'obesitat: teràpia anti-S6K1», liderat per la doctora Sara Catherine Kozma, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, l'Idibell. Aquesta investigació, que rebrà 200.000 euros, avaluarà minuciosament la cascada de senyals que la insulina exerceix sobre les cèl·lules del teixit adipós, el que permetrà iniciar noves teràpies per a prevenir i tractar l'obesitat.

Aquests projectes formen part de la llista de 34 investigacions que rebran fons de la passada edició de La Marató i que s'han donat a conèixer aquesta setmana.

40 centres de recerca

Els 57 científics que lideren els treballs dedicaran els propers tres anys a avançar en el coneixement de les causes, els tractaments, la prevenció i la curació de la diabetis i l'obesitat. Es tracta de 18 treballs unitaris i 16 de coordinats que es desenvoluparan en una quarentena de centres de recerca i establiran xarxes d'investigació entre equips de catalans, de l'Estat i d'àmbit internacional.

Els projectes premiats, que donaran a conèixer els seus resultats en un simposi científic l'any 2021, han estat seleccionat d'entre els 136 presentats a la convocatòria d'ajudes. Han estat avaluats per 65 experts internacionals en diabetis i obesitat amb la supervisió de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya del Departament de Salut. Entre els factors que s'han tingut en compte a l'hora d'escollir-los hi ha la viabilitat de cada projecte, la qualitat, la metodologia proposada, la rellevància científica, sanitària i social, el valor innovador i l'experiència de l'equip invesitador.