Pepe Soto va salpar de Roses fa una mica més de dues setmanes. No havia provat encara el vaixell perquè té poc temps per aconseguir la seva fita d'arribar a Panamà amb el catamarà que s'ha construït ell mateix. Pateix càncer i no es pot curar. «El meu problema és el temps, si no creuo aquest any serà impossible que torni a intentar-ho», va relatar a Diario de Ibiza, del mateix grup editorial que Diari de Girona, després que el seu catamarà hagi atracat a Santa Eulària.

De fet, per anar bé, «fa dos mesos» que hauria d'haver arribat a Canàries -on viu la seva filla amb els seus dos néts- per aprofitar els alisis, els vents que el portaries a través de l'Atlàntic i que comencen a bufar a mitjans novembre.

Tot i això, la primera part de la singladura, fins l'Estartit, la va fer amb un equip de «El foraster» a bord, el programa de TV3 que va donar a conèixer la seva història i a través d'una campanya de micromecenatge va recaptar 16.000 euros per acabar el vaixell. I això que només en necessitava 1.500.

Amb les presses per arribar a la cita amb els vents, va estar a punt de renunciar als seus plans de visitar Balears, però a l'altura de Badalona es va dir: «Què carai!» I va girar timó a Mallorca. Un temporal el va fer refugiar-se a Dragonera, després va trencar un cable del pal i va haver de seguir a motor cap a Eivissa. «Amb tan mala sort que va rebentar a set milles de Portinatx», dissabte a la nit. Per a la seva sort, un vaixell oceanogràfic -«que es va portar de forma al·lucinant»-, el va acostar tot el que va poder a la costa.

Però no va poder fondejar, fins i tot va perdre una àncora, i va demanar auxili a Salvament Marítim, que el va remolcar al port de Santa Eulària, abans que arribés el temporal que va assotar aquest cap de setmana l'illa. Allà espera que els seus amics, que han mogut contactes per Eivissa i aconsegueixin un altre motor: «El necessito per nassos per fondejar, per entrar en qualsevol port. Sense ell és impossible seguir viatge», explica. «Ningú pensava que això seria fàcil», comenta resignat.

Soto vol repetir el viatge que ja va fer el 2.000, quan va creuar l'oceà a bord d'un veler italià de 20 metres que el va recollir després que el seu petit veler naufragués davant el Marroc. Va ser llavors quan va descobrir el paradís al qual vol tornar ara. Serà la seva última visita a les illes que per a ell són l'últim paradís verge, l'únic territori arreu del Carib que, pel zel dels indis Kuna, encara no ha estat tacat pel turisme massiu. Amb el Licia van trigar 21 dies a arribar a Martinica. Amb el Castellfollit espera aconseguir-ho en un mes.