Usuaris de Renfe a les comarques gironines han tornat a queixar-se pel servei de la companyia. Aquest cop però no ho han fet pels retards, com és habitual, sinó per tot el contrari. I és que diversos trens van circular entre dimarts al vespre i ahir al matí amb «massa» puntualitat. És a dir, que van sortir abans de l'hora.

Aquest decalatge va provocar que els passatgers que normalment arriben justos per agafar el tren no fossin a temps de pujar-hi, malgrat arribar abans de l'hora prevista. El tren que va generar més protestes va ser el de les 20.54 hores en direcció a Portbou. Diversos usuaris van presentar reclamacions perquè el comboi va sortir quatre minuts abans del previst, a les 20.50 hores.

Una cosa similar va passar amb el ferrocarril de les 21.35 hores. Va sortir un minut abans, segons van testimoniar els passatgers. A més, en aquest cas van poder confirmar que els rellotges de l'interior dels vagons anaven dos minuts avançats. De fet, els viatgers sospiten que aquest desajust horari seria la causa per la qual els trens no passen a l'hora indicada. Renfe però, ho va negar ahir categòricament. Segons fonts de la companyia estatal, «això és impossible. Nosaltres portem l'horari oficial i sempre hem sortit a l'hora. Pot ser que algun cop surtin tard a causa d'alguna incidència, però mai abans». En aquest sentit, la companyia es va comprometre a donar resposta als afectats.

Sanció per un retard

Paral·lelament, la Generalitat va obrir un expedient informatiu a Renfe pel retard d'una hora i mitja amb el qual va sortir ahir a la nit un tren de Tortosa (Baix Ebre) de la línia R16 a causa de la falta de maquinista, incidència que podria donar lloc a una «sanció exemplar». El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va assegurar ahir, en el seu compte de Twitter, que «si es confirma el retard per la no-disponibilitat de maquinista, la sanció a l'operador Renfe serà exemplar».

L'operadora ferroviària va explicar que el maquinista que estava assignat per conduir aquest comboi estava de baixa i que, quan es va detectar l'error, es va buscar una solució, que va ser traslladar fins a Tortosa un maquinista des de Tarragona, cosa que va provocar la demora d'una hora i mitja en la sortida del tren.

Per altra banda, un atropellament mortal en un pas a nivell a l'altura de Llinars del Vallès va afectar ahir a la tarda les línies de Rodalies R2 i R11 des de les 15.45 hores, ja que van haver de circular per via única.