11 de novembre de 2016
11.11.2016

Girona pateix des d'inici d'any més de dos incendis en edificis al dia

Els Bombers han fet fins a 659 actuacions d'aquest tipus des del gener fins a l'octubre a la província, la majoria (152) a la Selva

17.11.2016 | 20:58
Els Bombers, sortint d´un edifici de Girona en el qual s´havia declarat un incendi durant el juny passat

Els incendis en edificis suposen més de dues actuacions dels Bombers cada dia a la demarcació de Girona. Es tracta d´una sortida que des de principis d´any fins a l´octubre ha representat un total de 659 actuacions del cos d´extinció d´incendis.

La majoria dels incendis d´edificis en els quals s´han hagut de desplaçar els Bombers s´han concentrat a la comarca de la Selva. En aquesta àrea hi han fet fins a 152 actuacions en deu mesos.

Sortosament des que ha començat el 2016 no s´ha hagut de lamentar cap víctima mortal en els incendis d´edifici que s´han declarat. Una dada positiva si es té en compte que durant el passat 2015 malauradament va haver-hi una persona que va morir per un incendi a casa seva.

Va tenir lloc la nit del 5 de novembre de l´any passat en un domicili del carrer Veneçuela d´Olot. Quan faltaven pocs minuts per les onze, els Bombers van rebre l´avís que hi havia hagut un incendi però quan van arribar-hi ja estava apagat. Amb quatre dotacions van anar al lloc i van inspeccionar-lo. S´hi van trobar una dona estirada boca terrosa al menjador. Era una víctima d´edat avançada.

Cal destacar que dels últims quatre anys, el pitjor que ha viscut les comarques de Girona pel que fa a mortalitat en incendis d´edificis va ser el 2014, quan quatre persones van perdre la vida fruit d´aquest succés.

A la resta de Catalunya enguany sí que hi ha hagut morts en incendis a la llar. Fins al 31 d´octubre han mort un total d´onze persones. La majoria, d´edats avançades –entre els 61 i els 80 anys– n´han estat sis. L´any anterior en canvi les víctimes s´havien concentrat entre els 41 i 80 anys, amb un total de set.

La Selva, líder d´actuacions

Si es comparen els serveis per àrees geogràfiques, es pot veure que fins al 31 d´octubre la zona on hi ha hagut més incedis d´edificis és la comarca de la Selva, amb 152. Durant l´any passat ja va ser la comarca on els Bombers van haver d´actuar més. En 12 mesos hi van fer 183 serveis d´aquest tipus.

Aquest tipus d´incendi es dóna, mirant les dades, sobretot on hi ha més concentracions urbanes i, així, darrere de la Selva enguany hi ha el Gironès, amb 145 actuacions; el Baix Empordà, amb 126; i l´Alt Empordà, amb 125. Observant les dades de l´any passat, en canvi, la segona comarca darrere de la líder, que va ser la Selva, no va ser pas la del Gironès –on hi van fer 161 actuacions– sinó que va ser l´Alt Empordà, amb 166.

Cal recordar que tot i les dades d´aquest any fins a l´octubre, els mesos de més fred, de novembre a març, són els que registren un increment en el nombre de serveis respecte a la resta de mesos. Un període que encara s´ha d´engegar, tot i que durant tot l´any els Bombers continuen atenent un elevat nombre de serveis relacionats amb incendis a la llar.

Aquesta setmana, els Bombers van presentar la campanya de Seguretat a la Llar que, com cada any per aquestes dates, serveix per recordar com cal actuar en cas d´un incendi a casa. Cal recordar que si hi ha un incendi cal trucar al 112; tancar totes les portes que es pugui perquè el perill per a les persones és el fum. I, sobretot, en cas de trobar-se que hi ha l´escala plena de fum, cal tancar la porta i quedar-se a casa. I, si no hi ha fum, baixar cap a baix. Finalment, insisteixen que hi ha formes d´evitar incendis, com no deixar olles al foc, netejar els filtres de la campana extractora o no sobrecarregar endolls, entre altres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema