El viatge de Pepe Soto a Panamà segueix interromput en les aigües tranquil·les del port esportiu de Santa Eulària d'Eivissa mentre els seus veïns del poble de Castellfollit de la Roca es mobilitzen per ajudar-lo i que pugui salpar al més aviat possible.

Al capdavant hi ha el mateix alcalde, Miquel Reverter, qui a la seva pàgina de Facebook es va fer ressò del contratemps que va tenir en alta mar Pepe Soto i que el va deixar sense el motor principal del seu catamarà i informa de com ajudar-lo. Reverter va explicar ahir que des de fa dos dies, quan Diari de Girona va publicar la interrupció forçosa del viatge de Soto, no para de rebre trucades interessant-se per la situació i que també els veïns del poble el paren pel carrer "preocupats" per si podrà continuar .

Tot el poble està compromès amb el somni d'aquest cuiner retirat de 61 anys: arribar a l'arxipèlag de San Blas. Vol arribar al seu "paradís" abans que li ho impedeixi el càncer de Hodgkin que se li va reproduir per quarta vegada fa dos anys i mig.

Per aconseguir-ho, necessita arribar a Canàries com més aviat millor, a temps per als vents alisis que l'empenyeran a través de l'Atlàntic i que comencen a bufar a mitjans de novembre.

"No sabem com acabarà aquesta història, tots desitgem que sigui bé. Si arriba a San Blas serà un heroi i si no, haurà estat la seva decisió; sempre ha dit que prefereix morir al mig del mar que en un llit d'hospital i l'hem ajudat sempre que hem pogut", comenta l'alcalde en nom dels seus veïns i la corporació.

Ara té l'esperança "que la gent col·labori" perquè el viatge de Soto no acabi. Han optat per recollir donatius, en lloc d'una nova campanya de micromecenatge que portaria mesos, perquè el temps apressa per evitar-ho.

Reverter va conèixer Soto quan va accedir al càrrec, fa any i mig, i li van parlar del tipus que es construïa un vaixell al pati d'una casa prestada al poble. Un catamarà que li ha portat tres anys i mig de treball. L'alcalde el va visitar i va descobrir en Soto una persona "entranyable, sense malícia, es fa estimar i tothom que l'ha conegut l'ha ajudat". Treballava amb la porta del pati oberta i rebia "tothom".

La història va arribar a 'España Directo', de TVE, i 'El Foraster', de TV3. Des de llavors, les visites al seu preciós poble "s'han triplicat" i assegura l'alcalde que sovint els turistes pregunten on és "el tipus que es fa un catamarà" en un poble sobre un penyal descomunal entre muntanyes. Tots a Castellfollit "han fet seu" el somni de Pepe i esperen que no s'acabi a Eivissa: "Ajudeu-lo, que ens fa patir molt", diu Reverter.