L´hospital Josep Trueta de Girona ha posat en marxa un nou protocol de pròtesis de genoll que millora i accelera la recuperació del pacient després de la intervenció quirúrgica. Aquest nou protocol, que s´ha començat a posar en pràctica aquesta setmana, s´anomena Rapid Recovery i proposa un enfocament novedós del procediment per fer que la recuperació del pacient sigui més ràpida, efectiva i amb menys dolor.

Els responsables del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica del Trueta estimen que cada any es realitzaran unes 200 intervencions, és a dir, el 80% de les pròtesis de genoll que s´implanten anualment al centre de referència de les comarques gironines.

La finalitat d´aquest sistema,expliquen des de l´hospital Josep Trueta, és que el pacient sigui una part activa del procés, reduir els riscos i les complicacions de la cirurgia i que l´afectat torni a fer una vida activa en el menor temps possible.

El Trueta és el primer centre de l´Institut Català de la Salut (ICS) que aplica aquest protocol, que ha estat consensuat per un equip multidisciplinari de l´hospital integrat per especialistes de traumatologia, anestesiologia i rehabilitació; infermeria, fisioteràpia i administratius.

El sistema de treball del nou protocol comença des d´abans de l´operació, ja que es fa una anàlisi més acurada de diversos factors del pacient i s´optimitza.

A més, el Rapid Recovery incorpora també sessions informatives i d´educació sanitària per a pacients i familiars dues setmanes abans de l´operació, per resoldre dubtes i conèixer l´equip que l´assistirà. Se´ls expliquen els detalls del procés i es fan pràctiques reals amb el pacient sobre qüestions com la manera d´aixecar-se del llit o la millor posició de la cama per moure´s dins de casa.

Ja dins el quiròfan, també s´ha modificat el procediment quirúrgic: l´administració de l´anestèsia s´orienta d´una manera més específica al tipus d´intervenció i s´eliminen els habituals drenatges i sondatges.

Després de l´operació

Finalment, el protocol Rapid Recovery també canvia el postoperatori. Des del mateix dia de la operació, el pacient comença a moure el genoll i a caminar amb l´ajuda dels professionals de fisioteràpia i d´infermeria, a diferència del que es feia abans, quan les primeres 48 hores després de la cirurgia es recomanava repòs absolut.

A partir de llavors, el pacient pot tornar a casa dos o tres dies després d´haver estat intervingut, escurçant els temps d´hospitalització, perquè fins ara l´estada mitjana per a aquesta mena d´intervencions era de 4,5 dies.

A més, l´endemà de l´alta hospitalària l´equip d´infermeria es posa en contacte per telèfon amb els pacients per fer un seguiment de la seva evolució i resoldre els possibles dubtes que els hagin sorgit.