TP Ferro, l'empresa concessionària de la línia de l'AVE entre Figueres i Perpinyà, ha presentat una nova demanda per reclamar compensacions als Estats espanyol i francès per la fallida de la companyia, actualment en liquidació després de no poder renegociar el deute.

Aquesta vegada TP Ferro, integrada al 50% per la constructora ACS de l'empresari Florentino Pérez, reclama a Madrid 293 milions d'euros per no complir les previsions de trànsit mínimes per garantir la viabilitat de la concessió al tram transfronterer, segons informa El Confidencial.

Pérez va presentar aquesta tercera demanda en un tribunal d'arbitratge internacional i s'afegeix a altres dues que ACS ja va interposar anteriorment, que incloïen reclamacions de 390 milions d'euros cadascuna.

En aquest cas, tant ACS com la constructora francesa Effiage (propietària de l'altre 50% de TP Ferro) reclamen a ambdós països que prenguin «immediatament les mesures necessàries per resoldre diferents deficiències, carències i errors tècnics i operatius del sistema ferroviaris, i que s'indemnitzi el perjudici financer sofert».

Els demandants desglossen les seves reclamacions en tres grans conceptes: primer, Pérez i els seus socis francesos reclamen 17,5 milions d'euros per no haver fet les obres necessàries per adaptar les xarxes ferroviaries dels dos països, fet que ha provocat restriccions del trànsit de trens.

Després, reclamen 47,1 milions d'euros més per «les circulacions de trens de mercaderies i passatgers que es perdran entre l'1 de gener de 2016 i 2029». I finalment, ACS i Effiage exigeixen a l'Estat el pagament de 229 milions en forma de préstec participatiu per poder pagar als creditors financers «la part del deute que no pot ser coberta pels ingressos de la concessió a causa de la manca de trànsit constatada». La demanda va ser interposada fa un any però ambdues companyies ho havien ocultat fins ara. Segons el rotatiu digital, Florentino Pérez ja va reclamar 350 milions a l'Estat pel sobrecost de la construcció del TAV entre Barcelona i París, però el cas el va guanyar l'Estat.