Els moviments socials realitzaran dimarts una jornada solidària que promou la donació -de diners, temps, sang, aliments o objectes de segona mà, per posar alguns exemples- i es presenta com a contrapunt de la iniciativa que avui, amb el nom de Black Friday, incentiva el consumisme. Es tracta del Giving Tuesday, un moviment internacional que se celebrarà dimarts vinent i que a Catalunya es repeteix per segon any consecutiu. A Girona, s'hi han inscrit vuit projectes socials.

Aquest dimarts solidari fa una crida a la cooperació ciutadana, que, arreu del país, es concretarà amb accions tan diverses com ara recollides de joguines per a infants en situació de vulnerabilitat, activitats d'esport adaptat per a persones amb algun tipus de discapacitat, formació d'adults per facilitar la seva inserció al món laboral, acollida de persones immigrants, serveis de podologia per a persones grans o donacions de sang. En relació amb aquesta última, el Banc de Sang s'ha marcat l'objectiu de doblar el nombre habitual de donacions, pel que l'hospital Josep Trueta de Girona convida els donants a acudir-hi acompanyat.

Projectes gironins

Tots els projectes adherits a la campanya es poden consultar al web del moviment (givingtuesday.cat), on s'explica en què consisteix cadascun i ofereix un canal per fer la donació. La Fundació Mona, el centre de recuperació de primats de Riudellots de la Selva, és una de les inscrites a la jornada i sol·licita donacions per millorar la vida d'aquests animals. En l'àmbit del medi ambient, la Fundació Emys, amb seu a Riudarenes i centrada en la recerca i la conservació del patrimoni natural, anima a apadrinar una tortuga d'estany i, així, ajudar-los a continuar fent seguiments científics i accions de conservació o recuperació de les zones humides.

A l'entorn sanitari, l'ONG Tiritaclown necessita 1.000 persones que donin 5 euros cadascuna per poder estendre el seu projecte de «portar rialles» a l'hospital de Santa Caterina, de Salt; ara, treballa regularment a l'hospital de dia i a les àrees de pediatria i urgències de l'hospital de Palamós. Per la seva banda, la Fundació Roses contra el càncer busca suport per a un projecte d'investigació sobre el càncer de pròstata.

L'Associació Educativa Vall del Terri impulsa un altre dels projectes adscrits al dimarts solidari, el «Ceballot: sembrant futur». L'entitat gestiona Unitats d'Escolarització Compartida al Pla de l'Estany i l'Alt Empordà, un recurs complementari de la Secundària obligatòria per a estudiants amb un alt nivell d'absentisme, abandonament escolar prematur i risc d'exclusió social. El projecte «Ceballot» els permet involucrar-se en la recreació d'una empresa d'horticultura ecològica i realitzar serveis a la comunitat.

En el marc de la cooperació internacional, l'ONG Bicicletes sense fronteres promou la iniciativa «50 bicicletes per a les nenes de Palmarín», al Senegal. Apadrinar-ne una costa 70 euros -tot i que s'accepta qualsevol quantitat-, i en garanteix l'entrega i el manteniment. L'objectiu és facilitar l'accés dels infants a l'escola.

També amb els ulls posats a Àfrica, la fundació Nzuri Daima demana donacions per contribuir en el projecte Cor Safari, una coral infantil d'Uganda que a finals del curs passat va estar de gira per les comarques de Girona.

Finalment, la Xarxa Solidària de Sant Feliu de Guíxols dóna suport al Centre cultural de Nueva Trinidad, a El Salvador, que ara necessita una reconstrucció del sostre.