nL'Ajuntament de la Vall d'en Bas ha començat una campanya de conscienciació sobre el reciclatge de les escombraries. La campanya va a càrrec d'un agent cívic del programa de Garantia Juvenil del Servei d'Ocupació de Catalunya.

Segons ha explicat la regidora de Participació i Comunicació, Cristina Molas (la Vall Plural-AM), l'agent cívic aconsella els veïns que llencen els residus als contenidors i fa visites informatives a les cases. Molas ha assenyalat que la feina de l'agent és purament informativa i que, en conseqüència, no sancionarà.

Ha explicat que fa poc el municipi ha començat un nou sistema de recollida basat en contenidors de selecció. Abans d'aplicar-lo, van haver de fer un estudi sobre la idoneïtat de les ubicacions de les àrees de contenidors. Ha precisat que la Vall d'en Bas té molts disseminats i nuclis, cosa que complica la recollida selectiva.

La distribució veïnal de la Vall d'en Bas, segons ella, és una de les causes per la qual el municipi està al capdavall dels nivells de reciclatge de la Garrotxa.

La poca selecció és un factor important, segons Mola, a l'hora d'establir el preu de la taxa de residus.

És un import relacionat amb el preu de l'entrada per tona de residus a l'abocador de Beuda. El preu d'entrar residus a l'abocador augmentarà a partir de l'entrada en vigència del Pla de Residus 2020 de la Generalitat. Es tracta d'una planificació supeditada a les normes europees sobre medi ambient.

La conscienciació en matèria de reciclatge de residus és un repte per als ajuntaments de la Garrotxa, la major part dels quals han millorat els sistemes de recollida i selecció en els darrers mesos.