Els pescadors d'arrossegament catalans amenacen de no fer la veda biològica si Madrid no els assegura per escrit que cobraran un ajut. Fa tres anys que porten fent aquestes interrupcions i en cap d'ells han cobrat els diners que els correspon per llei. Segons va denunciar ahir el president de la Federació Nacional de Confraries de Pescadors de Catalunya i també patró major de la confraria de Blanes, Eusebi Esgleas, les aturades són necessàries en àmbit biològic. Ara bé, va subratllar que «és del tot injust que els mariners ho hagin de pagar amb el seu atur». «És una qüestió de supervivència per a ells i per a les empreses que s'hi dediquen», va afegir.

Fa quinze dies, els pescadors van tenir una reunió amb representants del Ministeri d'Agricultura i Pesca sense arribar a un acord. Esgleas va considerar que «clama al cel» poder tenir un ajut per a la supervivència de les empreses i pels treballadors. Així mateix, va remarcar que en el cas dels treballadors el fet de gastar atur comporta que no puguin jubilar-se quan els tocaria. El president de la Federació Nacional de Confraries de Pescadors de Catalunya també va explicar que els que sí que faran veda seran els pescadors d'encerclament, perquè la mida de l'anxova o la sardina que estan pescant ja és molt justa i cal deixar que hi hagi exemplars més grans. En el cas de Girona i Barcelona, els pescadors pararan del 2 de desembre al 8 de gener (amb aquests dos dies inclosos), mentre que els de Tarragona ho faran uns quinze dies més tard.

En canvi, els pescadors d'arrossegament catalans, que es dediquen sobretot a la captura de la gamba, ja han dit que no pensen fer la veda de forma voluntària si des del Ministeri d'Agricultura i Pesca no es comprometen per escrit a pagar-los els ajuts que els corresponen. «Ens podran obligar a fer veda, això d'obligar està bastant de moda, i a més ho veiem necessari, però voluntàriament no ho farem si no ens prometen que cobrarem l'ajut corresponent que marca la Comissió Europea», va manifestar Esgleas. També va afirmar que no compten en cobrar els ajuts dels últims tres anys perquè «des de Madrid no s'ha acceptat mai que se'ns pagaria».

No han cobrat per cap any

La llei que es va aprovar el 2014 deia que, de forma retroactiva, es podia pagar l'ajut del 2013 i que només es podria fer durant un període de set anys. Tot i això, de moment els pescadors d'arrossegament catalans no han cobrat per cap any de veda (des de llavors). Esgleas va recordar que les vedes són competència del Govern espanyol però que el 60% de l'ajut s'assumeix des de Brussel·les.

La falta de Govern central dels últims mesos tampoc hi ha ajudat, va admetre Esgleas, que va confiar que amb el nou executiu es pugui arribar a concretar un acord, segons va assegurar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio.