El lideratge de la federació del PSC a la demarcació de Girona es debatrà, com a mínim, entre dues candidatures. A part de Marc Lamuà, que ja havia manifestat la intenció de presentar-se a les primàries a la primera secretaria, de moment es planteja una llista alternativa encapçalada per Consol Cantenys. Per optar a ser candidats, tots dos aspirants han d'acreditar els avals d'un 20% dels militants del PSC i de les Joventuts Socialistes de les comarques gironines. Aquest procés de recollida d'avals serà la setmana vinent, entre el 5 i el 10 de desembre.

Lamuà és secretari d'organització del PSC gironí des de principis del 2013 i en les dues eleccions generals de l'últim any (el 20-D i el 26-J) ha sortit escollit com a diputat al Congrés per Girona. Cantenys és alcaldessa de Vilafant des del 2009 i actualment també és portaveu del grup socialista a la Diputació de Girona.

Cantenys va preferir ahir no avançar detalls de la seva candidatura, ja que avui fa una roda de premsa acompanyada de l'exsubdelegat del Govern de l'Estat a Girona Francesc Francisco-Busquets, el primer secretari de l'agrupació d'Olot-la Garrotxa, Albert Bramon, l'alcalde de Torroella de Fluvià, Pere Moradell, així com l'alcalde de Sales de Llierca, Miquel Palomeras. Pel que fa a Lamuà, preveu fer tàndem amb el primer tinent d'alcalde de Castell-Platja d'Aro, Maurici Jiménez.

Si les dues candidatures obtenen els propers dies els avals necessaris, entre el 12 i el 17 de desembre es farà la campanya de les primàries; llavors, el procés acabaria el 17 de desembre, amb la jornada de votacions. D'aquesta manera, en el congrés que la federació del PSC de les comarques gironines celebrà el 21 de gener de l'any vinent quedarà definida l'executiva de la formació, a part de la primera secretaria. També les agrupacions locals i comarcals de la federació socialista escolliran les seves direccions en assemblea -mitjançant l'elecció directa dels militants- a partir del 5 de febrer del 2017.

Pel que fa al fins ara primer secretari del partit a la demarcació de Girona, Juli Fernández, no es presentarà a la reelecció -com va explicar aquesta setmana- perquè ara opta per prioritzar els seus càrrecs municipals com a alcalde de Palafrugell i president del grup socialista a la Diputació, així com de partit en àmbit de Catalunya, ja que des de principis d'aquest mes és adjunt d'organització del PSC català. Fernández ocupa la primera secretaria del PSC gironí des del febrer del 2012, quan aleshores va guanyar les primàries contra Ignasi Thió (del moviment Avancem).