01 de desembre de 2016
01.12.2016
DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA SIDA

Girona registra un repunt de nous casos de VIH durant el 2015, amb 47 diagnòstics

La taxa a les comarques gironines se situa en 6 infeccions per cada 100.000 habitants · Avui es commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida amb la lectura d'un manifest, la construcció d'un llaç vermell i la il·luminació de l'ajuntament gironí

03.12.2016 | 00:42
Un moment de la lectura del manifest del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, l´any passat

La regió sanitària de Girona va registrar durant el 2015 47 nous diagnòstics de VIH, el que representa un repunt del 27 respecte del 2014, quan van ser 37. Cal remarcar, però, que aquell va ser l´any amb menys diagnòstics dels darrers quinze anys, segons les dades del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya.

Les dades del 2015, recollides en l'informe anual de Vigilància Epidemiològica de la infecció pel VIH i la sida a Catalunya del Departament de Salut, són similars a les del 2013, quan van ser 49 els casos a Girona. El punt més àlgid pel que fa al nombre de diagnòstics del VIH a la sanitat gironina va ser el 2008 i el 2009 -amb 104 i 106 casos-, i des de llavors ha anat fluctuant, amb 65 al 2010, 72 al 2011 i 56 el 2012.

El nombre de diagnòstics comptabilitzats a Girona durant l'any passat suposen una taxa de 6 nous casos de VIH per cada 100.000 habitants, per sota de la taxa catalana, que és de 8,8. En total, durant el 2015, el Centre d'Estudis Epidemiològics va sumar 630 nous diagnòstics.

En el 89% dels casos de Catalunya es tractava d'homes i en l'11%, de dones. La mitjana d'edat dels casos va ser de 36 anys, mentre que el grup de joves d'entre 15 i 24 anys concentra l'11% del total de casos notificats.

Durant l'any passat, a Catalunya no hi va haver cap cas en menors de 15 anys ni es va notificar cap transmissió vertical, de mare a fill.

Pel que fa al lloc d´origen de les persones amb VIH, pràcticament un terç dels diagnòstics es va fer en nascuts fora de l´Estat espanyol, la majoria originaris de països de l´Amèrica Llatina i el Carib.

La via de transmissió més freqüent, amb un 66% dels casos, va van ser les relacions homosexuals entre homes, seguides dels homes heterosexuals (16%), les dones heterosexuals (8%) i els drogodependents usuaris de xeringues, amb un 2%.

En relació als casos de sida declarats el 2015, ha estat de 22 a Girona -l'any anterior havien estat 12) i 116 arreu de Catalunya. L'informe constata que es manté la tendència a la baixa dels casos de sida per les millores en l'accés als tractaments antiretrovirals per part dels afectats.

Dia Mundial contra la Sida

Avui, coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, Girona acollirà diverses activitats per a sensibilitzar la població sobre la malaltia. Les accions organitzades a la capital gironina estan coordinades per la Taula de Salut Jove a Girona (Salutacció), constituïda per l´Ajuntament, la Direcció General de Joventut de la Generalitat, Creu Roja, l´Associació Comunitària Anti-Sida de Girona i l´Agència de Salut Pública de Catalunya.

L´acte central de la commemoració es farà aquest migdia, a les dotze, al pont de Pedra. La regidora de Salut de l´Ajuntament de Girona, Eva Palau, llegirà el manifest del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida 2016, que enguany té el lema «Estigma o Estima. Tu decideixes».

Aquest manifest es llegirà a la mateixa hora a tots els actes organitzats arreu de Catalunya pel Comitè Primer de Desembre.

Durant tot el matí, de 9 del matí a les 2 del migdia, en col·laboració amb l´Associació d´Estudiants de Ciències de la Salut (AECS) i el Consell Municipal de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI), hi haurà una taula informativa i preventiva a la cruïlla entre el pont de Pedra i la rambla de la Llibertat.

Després de la lectura del manifest es farà un llaç vermell amb les persones que s´hi apleguin i es fotografiarà per enviar la imatge a la campanya impulsada pel Comitè Primer de Desembre #LlaçosPerLaSida. A més, durant la tarda i vespre també s´il·luminarà la façana de l´Ajuntament de color vermell.

A banda, dimarts es va instal·lar una la taula informativa i preventiva sobre la sida a la Facultat d´Infermeria i Medicina de la Universitat de Girona, on es van fer 19 proves ràpides de detecció d´anticossos del VIH.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema