Una mateixa iniciativa uneix, al Pla de l´Estany, la recuperació de la història oral amb la posada en valor i la socialització de la gent gran. S´anomena «Recordem històries de...» i parteix de fotografies, aportades per l´Arxiu Comarcal, que retraten la vida dels pobles del Pla de l´Estany entre les dècades dels anys 50 i 70.

Aquest servei del Departament de Cultura treballa conjuntament amb el programa «Fem compa-nyia» de l´àrea de Benestar Social del Pla de l´Estany, que és l´encar­regada d´establir el contacte amb les persones grans de cada municipi, de difondre les sessions i de dinamitzar-les.

Al llarg d´una hora i mitja, s´utilitza la teràpia de reminiscència ­-les fotografies són una eina per ajudar a recuperar records- per tal d´estimular la memòria i aconseguir un objectiu doble: que les persones grans recordin experiències que formen part del seu passat, però també de la memòria col·lectiva dels seus pobles i la seva comarca.

La participació dels veïns de més edat -als quals d´estimula la memòria emocional- és un eix fonamental del projecte, però també en té un altre de més col·lectiu i d´elevat valor documental: la creació d´un arxiu d´història oral, ja que s´enregistren tots els records provocats per les fotografies.

Fontcoberta va acollir l´estrena de «Recordem històries de...», el 20 de novembre, ahir va continuar a Crespià i demà es durà a terme a Sant Miquel de Campmajor. L´activitat s´aturarà fins el 17 de gener a Esponellà i, llavors, la programació s´allargarà fins al maig de 2017. Durant aquest període, l´activitat es farà a Camós (el 21 de febrer), Cornellà del Terri (el 14 de març), Porqueres (el 23 de març), Serinyà (l´11 d´abril), Banyoles (el 18 de maig), Vilademuls (el 25 de maig) i Palol de Revardit (amb una data encara per concretar).