Un traficant de droga ha quedat lliure i amb el procediment penal arxivat perquè era ocupa a Empuriabrava. Encara que els Mossos d´Esquadra van trobar-li un cultiu interior de 400 plantes de marihuana, per poc no acaba processada la dona que va avisar d´aquest fet la policia i tot perquè era la mare del propietari de la vivenda i havia trucat abans a un serraller que li va canviar el bombí de casa seva.

Encara que la droga es trobava a l´interior de l´habitatge, el titular del Jutjat d´Instrucció número 5 de Figueres ha considerat que no existia un «delicte flagrant» que permetés als policies entrar dins la vivenda sense sol·licitar prèviament una ordre judicial i ha declarat nul·la l´entrada i escorcoll, cosa que deixa el cas arxivat.

La resolució judicial recull part dels arguments esgrimits per l´advocat Sergio Noguero -representant del traficant- on advertia que la dona ni era propietària del domicili ni tampoc usufructuària i, en conseqüència, tampoc estava autoritzada a deixar entrar ningú al seu interior, menys encara a rebentar el bombí.

L'origen del cas

Un veí va advertir la dona que la vivenda propietat del seu fill estava ocupada per una tercera persona. La casa feia quatre anys que estava tancada i no s´havia llogat a ningú, per això la dona va anar a comprovar la informació.

El passat 3 de juny, en veure que el joc de claus no li servia per obrir els panys del domicili i aprofitant que l´ocupa no es trobava dins, va avisar un serraller perquè li rebentés el bombí i li canviés el pany, contravenint d´aquesta manera el dret constitucional a la inviolabilitat de la vivenda. Encara que el traficant era ocupa, la casa on hi havia la plantació de marihuana era el seu lloc de residència habitual i això feia imprescindible que fos ell qui autoritzés l´entrada i escorcoll dels Mossos d´Esquadra o se´l desnonés abans de poder accedir a l´immoble.

La llei

La Constitució estableix tres possibilitats per entrar en una vivenda: el consentiment del titular, l´existència d´un delicte flagrant i una resolució judicial. En el cas d´Empuriabrava no es produïa cap d´aquestes situacions perquè el titular de la vivenda era l´ocupa, doncs «per titular del domicili ha d´entendre´s la persona que hi viu, independentment de la seva relació amb l´immoble». El delicte flagrant era inexistent perquè el delinqüent ni va ser sorprès en el moment de delinquir o en circumstàncies immediates, ja que la plantació estava dins la casa i no anava a ser traslladada. Respecte la resolució judicial, en aquest cas no n´hi havia perquè els Mossos d´Esquadra van entrar directament a la vivenda tot i que la ocupació de la casa «era una dada que la polica no podia obviar» i per això «havia d´haver acudit al Jutjat» per sol·licitar l´autorització. La dona ha recuperat la casa. El traficant ha quedat lliure.