El tancament de la línia nocturna de tren entre París i Portbou ha motivat la convocatòria d'una protesta ciutadana per a aquest dissabte a les 8 del matí, just a temps per rebre l'últim comboi que arribarà de la capital francesa. Els promotors d'aquesta acció són l'Associació d'usuaris del tren Perpinyà-Cervera-Portbou, Defensem el tren de l'Empordà, l'associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i l'Associació francesa d'usuaris del transport públic.

L'operària pública francesa SNCF ha decidit eliminar aquesta connexió de la graella en el marc d'una retallada generalitzada de rutes nocturnes que considera «poc rendibles». Si no hi ha canvis d'última hora, el darrer tren d'aquesta línia sortirà de la parisenca estació de Lyon avui a dos quarts de 10 de la nit i arribarà a Portbou demà, dissabte, a les 8 i 12 minuts del matí.

Defensa del tren convencional

L'andana de l'estació de Portbou a la qual arribarà el tren provinent de França, del qual baixarà una expedició d'usuaris provinents de Perpinyà i Cervera, és el punt de trobada per a la protesta convocada per a demà al matí. A partir de les 9 del matí i fins a les 12 del migdia, la mobilització continuarà a Cervera de la Marenda.

Entre els arguments dels defensors de la línia que uneix París i Portbou amb tren hi ha la solidaritat amb els usuaris d'aquest tren, i la defensa d'«un tren convencional i social que fa un gran servei a la zona transfronterera». També apel·len a la necessitat de «millorar les desastroses i tercermundistes interconnexions entre Portbou i Cervera de la Marenda» i es mostren a favor dels trens de mercaderies «davant la proliferació del transport per carretera totalment insostenible».

Fa temps que el Govern francès va prendre la decisió d'eliminar trens nocturns de la seva planificació. El seu secretari de Transports, Alain Vidalies, ho justificava l'estiu passat al·legant que rutes com la de París-Portbou no sortien a compte.

L'anunci, però, no va deixar indiferents els usuaris ja que desenes d'afectats d'arreu de l'Estat francès s'han unit per reclamar el manteniment de l'horari de nit. Els passatgers s'han manifestat al llarg dels últims mesos en estacions com la de Perpinyà i han promogut una campanya a través de la plataforma Change.org per recollir signatures contra la retallada.