El grup d'investigació de radiologia de la Clínica Girona, Institut de Diagnòstic per la Imatge i Universitat de Girona, dirigits pels Drs. Joan C. Vilanova i Joaquim Barceló, han estat premiats al darrer Congrés Mundial de Radiologia (RSNA 2016) celebrat a Chicago, EUA, del 27 de novembre a l'1 de desembre.

El treball guardonat ha mostrat la utilitat d'avaluar la biologia i fisiologia del cartílag articular amb innovadores tècniques de ressonància magnètica, que permeten conèixer els canvis de degeneració articular de forma precoç i, al mateix temps, permeten veure l'evolució del cartílag abans d'arribar a l'artrosi.

Els avantatges d'aquestes pràctiques són els de poder fer un mapa microscòpic del cartílag sense necessitat de cap operació. Els investigadors han demostrat també la utilitat d'aquestes noves tècniques per valorar l'eficàcia de nous tractaments de l'artrosi, que de moment es fan servir en fase de investigació amb les cèl·lules mare. Precisament l'any 2013 els mateixos investigadors van presentar un estudi pioner, d'interès important en el propi congrés, en mostrar la utilitat de la ressonància magnètica en el seguiment dels pacients amb artrosi tractats amb cèl·lules mare.

Dels 3.500 treballs presentats es varen premiar els 35 millors, un dels quals es va concedir al treball elaborat pels investigadors gironins. Precisament l'any passat el mateix grup va rebre també un premi cum laude en el mateix congrés, per demostrar la utilitat de la imatge funcional i molecular en el diagnòstic de les malalties del testicle.

El congrés mundial de radiologia, organitzat per la Societat Nord-americana de Radiologia (RSNA), representa un dels congressos de més participació a nivell mundial, amb una assistència de 65.000 persones.

Se celebra de forma anual a la ciutat de Chicago, als Estats Units, durant l'última setmana de novembre.