La Maribel és una de les quatre persones que van ser retingudes en un refugi de Bellver durant prop de tres hores per Martí Cots -el Ramonet de Pi o el Rambo de la Cerdanya, com se'l coneix popularment-, un dels delinqüents més perseguits a Catalunya. Ahir va relatar aquells angoixants minuts al programa 'Islàndia' de Rac1. Els fets van tenir lloc el juny de 1992. Ella, el seu marit i els seus cunyats havien anat a passar un cap de setmana al Cadí. Quan es dirigien al refugi, es van creuar amb un cotxe i recorda com l'home que el conduïa els va mirar amb un posat estrany. Al cap de poca estona, van veure com l'home amb qui s'havien creuat arribava en cotxe al refugi i baixava del vehicle amb una arma. Maribel recorda com el seu marit va intentar tancar la porta sense èxit perquè no entrés. Un cop a dins, "va tirar trets i no parava de dir que ens mataria a tots". El seu marit va aconseguir saltar per la finestra i es va dirigir al poble per buscar ajuda. Mentrestant, al refugi, el Rambo de la Cerdanya els va seguir retenint. Maribel explica com van oferir-li diners i qualsevol objecte de valor que duien a sobre però asseguren que ell ho va rebutjar. "No parleu en català, que sou filles de Guàrdia Civil", els deia el Rambo mentre elles negaven aquesta afirmació.

Més tard, els va fer sortir del refugi i, un cop allà, davant dels cotxes va ser quan van armar-se de valor per lluitar contra ell. "Era ell o nosaltres", relatava. Va ser llavors quan el seu cunyat va agafar una petita bombona de butà i li va donar un cop al cap al mateix temps que ella i la seva cunyada s'hi enfrontaven amb una paella i un petit ganivet. "No notava els talls que li feiem a la mà, suposo que perquè anava molt drogat", afegeix. Finalment, van aconseguir retirar-li l'arma després que Cots disparés i ferís al peu a la Maribel. Aleshores es van dirigir cap al cotxe per fugir i és quan van veure que el vehicle amb el que havia arribat el Rambo de la Cerdanya al refugi havia estat robat. Finalment, van aconseguir arribar al poble i poc després va arribar la Guàrdia Civil.

Maribel recorda aquells instants al refugi amb molta por. "Mai havia vist la mort tan de prop", assegura mentre descriu el seu segrestador com un home cínic. "Ell estava gaudint del moment, ens estava veient patir i s'ho estava passant bé", afirma.

Recentment detingut

Justament fa poc més d'un mes, els Mossos d'Esquadra van detenir Martí Cots a prop del refugi de Cortals de l'Ingla, a tocar de Bellver de Cerdanya. És precisament on la policia catalana sospitava que s'amagava el delinqüent, després que en les últimes hores se sabés que havia tornat a la zona, on abans de la detenció havien saltat totes les alarmes. Fonts policials van confirmar que el conegut delinqüent havia estat uns dies a la vall presumptament cometent robatoris i delictes, entre els quals un atracament escopeta en mà en una benzinera. Posteriorment, l'Audiència de Lleida va confirmar la pena de presó per a Martí Cots, el conegut com a Ramonet de Pi i també com a Rambo de la Cerdanya.

El Ramonet de Pi és un delinqüent històric i amb nombrosos antecedents per fets similars que el 28 'octubre s'havia escapat del centre assistencial Sant Joan de Déu d'Almacelles, a la comarca del Segrià. Té 52 anys i és veí de Bellver de Cerdanya.

Segons van confirmar fonts dels Mossos d'Esquadra, després de l'arrest va ingressar en un primer moment a la unitat de Psiquiatria de l'hospital de Santa Maria de Lleida i el 4 de novembre va declarar al jutjat de guàrdia de la Seu d'Urgell, que va ordenar l'ingrés a presó de manera preventiva.

El passat dia 28 d'octubre els Mossos d'Esquadra van ser alertats que Cots, intern d'un centre assistencial d'Almacelles havia desaparegut. Hores més tard es va saber que havia sostret un turisme a Osca i durant la nit del 29 d'octubre es va rebre l'avís que un individu, vestit amb roba militar i armat amb una escopeta, havia intentat cometre un atracament en una benzinera de la població de Riu de Cerdanya. Per aquest motiu, i per l'historial delictiu deCots, els agents van relacionar els fets.

Amb els indicis recollits, es va iniciar un dispositiu de recerca per la zona on els policies sabien que acostumava a amagar-se el sospitós. Atès que l'àrea de recerca era molt àmplia, al dispositiu hi van participar efectius de la Unitat d'Intervenció de Muntanya, de l'Àrea de Recursos Operatius del Pirineu, de la Unitat de Seguretat Ciutadana i de la Unitat d'Investigació de la Cerdanya, amb el recolzament d'un helicòpter. Finalment els mossos van localitzar i detenir el fugitiu, a la zona del refugi de Cortals de l'Ingla, al terme municipal de Bellver de Cerdanya.