L'alcaldessa de Vilafant i aspirant a la primera secretaria del PSC gironí, Consol Cantenys, ha retirat la seva candidatura per liderar el partit. Cantenys ha pres aquesta decisió després de no obtenir els avals necessaris per poder presentar la candidatura. D'aquesta manera, el diputat al Congrés Marc Lamuà serà el nou primer secretari de la federació socialista de les comarques de Girona si aconsegueix validar els avals necessaris. El proper dilluns 12 de desembre es validaran els suports.

«No vull trobar cap excusa a un fet ben senzill. Simplement no ens n'hem sortit», ha explicat Cantenys -en una carta dirigida al partit- sobre la impossibilitat d'obtenir els 167 avals necessaris (que fixa el procés de primàries). En la presentació de la seva candidatura, Cantenys va rebre el suport del grup de socialistes gironins del qual forma part, que està integrat -entre altres- per l'exsubdelegat del Govern de l'Estat a Girona Francesc Francisco-Busquets i el primer secretari de l'agrupació d'Olot-la Garrotxa, Albert Bramon.

«Volem aportar el nostre gra de sorra per tornar a ser un referent polític de socialdemocràcia i catalanisme a les comarques gironines», ha valorat Cantenys en la seva carta, en la qual ha afegit: «Volem bastir ponts amb la gent que ha deixat el partit i que no és independentista». «Volem que la pluralitat estigui ben representada a la nova executiva que s'ha de formar», ha remarcat l'alcaldessa de Vilafant, que ha conclòs: «Crèiem que des de la nostra trajectòria, el nostre compromís i la nostra experiència podíem ser útils al projecte socialista gironí».

«No ha pogut ser, però desitgem que aquestes idees prosperin a la nova direcció del partit», ha avançat Cantenys. Com que només s'han presentat dos aspirants a la primera secretaria del PSC de les comarques de Girona, la retirada de Cantenys deixa Lamuà com a únic precandidat. Per tant, si Lamuà supera el proper dilluns la validació dels avals (que es poden recollir fins aquest dissabte), es convertirà en el futur primer secretari de la federació socialista.

Segons el reglament del procés de primàries, com que només hi ha un candidat, no es farà ni la campanya ni la jornada de votació (previstes per la setmana vinent). Directament, Lamuà serà ratificat en el congrés que el PSC gironí celebrarà el proper 21 de gener. De moment, fonts socialistes han apuntat que Lamuà ja disposa dels avals necessaris per ser el nou primer secretari de la formació.

Així, Lamuà -que és secretari d'organització de les comarques de Girona des de principis del 2013- substituirà Juli Fernández al capdavant del partit. El fins ara primer secretari del PSC gironí -que ocupa el càrrec des del febrer del 2012- no ha optat a la reelecció perquè ha decidit prioritzar l'alcaldia de Palafrugell, la presidència del grup socialista a la Diputació i la responsabilitat d'adjunt d'organització del PSC català.