La brossa, com l'aigua, la llum o els altres servei municipals. El Govern estudia aplicar a gran escala sistemes per identificar els usuaris i fer que paguin en funció del que reciclen, el que s'anomena "pagament per generació". Així ho ha anunciat avui a Girona el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, que admet que la solució més efectiva per superar l'estancament en les taxes de reciclatge (que a Girona és inferior al 50%) és l'estímul econòmic.

"Oi que quan sortim de casa tanquem el llum, l'aixeta o la calefacció perquè sinó gastem? Doncs amb els residus ha de passar el mateix", assegura Tost. Actualment a Catalunya hi ha comptats exemples de municipis que identifiquen els usuaris i els bonifiquen en funció del que reciclen.

De cara al 2017 el Govern pretén posar en marxa una nova Llei de Residus que permetri estendre aquest model a totes les poblacions catalanes.

Tost ha suggerit que per fer-ho possible caldrà implantar noves maneres de reciclar, totes elles amb el suport de les noves tecnologies. Per exemple, bosses amb xip per identificar cada usuari, contenidors amb clau o sistemes porta a porta (aquests últims estan més estesos i han millorat la recollida selectiva).

Tost també ha fet una radiografia general de la generació de residus a les comarques gironines. Durant el 2015 l'Alt Empordà va ser, amb dos quilos per persona i dia, la comarca que més brossa per càpita va generar de tot Catalunya. Això s'explica fonamentalment per el fort impacte del turisme en aquesta àrea.

El mateix passa amb la Selva, la comarca amb una menor taxa de recollida selectiva. Tost ha anunciat que per l'Agència analitzar i actuar sobre el sector turístic serà una de les claus per millorar el reciclatge a la província. A l'altra banda se situa el Gironès, que amb un índex net de recollida selectiva del 36,51% és la comarca que més recicla.