El Consell d'Estat francès ha donat cop de porta al nom 'Occitània-País Català' per a la macroregió que inclou la Catalunya del Nord. L'organisme governamental ha rebutjat el recurs ciutadà presentat des del territori, i que recolzaven tant polítics com intel·lectuals agrupats sota el moviment 'Oui au Pays Catalan'. "El nostre departament no és occità, contràriament als altres dotze que formen la nova regió", recullen en un comunicat. Per això, i conscients que ara és molt difícil que l'Elisi rectifiqui, el moviment reclama poder tenir un estatut propi per a la Catalunya del Nord, perquè se la consideri Col·lectivitat Territorial Única (CTU) a imatge del que ja s'ha fet amb el Gran Lió o l'illa de Còrsega. "Sense això, els catalans del nord quedaran esborrats del mapa", critiquen.

Després que el Consell Regional escollís el nom d'Occitània per a la nova macroregió (amb el subtítol Pirineus-Mediterrània), l'última esperança es trobava en el Consell d'Estat. Va ser davant seu on el moviment polític i intel·lectual, sorgit amb l'objectiu de defensar les arrels catalanes, va presentar-hi un recurs ciutadà.

L'objectiu era que al costat de la paraula 'Occitània' hi aparegués també 'País Català'. El recurs, però, no prosperarà. El Consell d'Estat francès ha decidit no trametre'l al Consell Constitucional perquè l'estudiï. És a dir, que per a l'Elisi el nom de la macroregió ja és clar.

La decisió ha caigut com una gerra d'aigua freda damunt els polítics i intel·lectuals que defensaven que les arrels catalanes havien de ser presents al nom de la macroregió. "Comprovem que el Consell d'Estat, amb la complicitat de la majoria socialista regional dirigida per Carole Delga, continua fent oïdes sordes a la mobilització ciutadana, a alguns dels nostres parlamentaris i al Consell Departamental dels Pirineus Orientals", critiquen en un comunicat.

"La República imposa la unió"

"El tractament que ens imposa la República imposa la unió", hi afegeix el text. Per això, i essent conscients que ara ja es pot descartar que Occitània-País Català prosperi, el moviment ha fet un gir en la seva reivindicació. Reclama que la Catalunya del Nord pugui tenir un estatut propi i que, com preveu l'article 72 de la Constitució francesa, se la pugui declarar Col·lectivitat Territorial Única.

"Aquesta és la solució concreta al malestar identitari, econòmic i social", recull el moviment 'Oui au Pays Catalan'. "El nostre departament no és occità, contràriament als dotze altres que formen la nova regió; Catalunya Nord, amb 1.000 anys d'història, no mereix ésser esborrada pels buròcrates", diu el comunicat.

Per això, el moviment reclama que totes les forces catalanistes i els intel·lectuals s'uneixin sota una "veu única" per evitar que la Catalunya del Nord desaparegui l'any 2019, engolida per la reforma de l'estat francès. "Junts, transformem-lo en una col·lectivitat territorial, com el Gran Lió o l'illa de Còrsega; sense això, els catalans del nord quedaran esborrats del mapa", conclou el comunicat.