La meitat de les persones que van morir durant el 2016 mentre es banyaven eren menors d'edat que van perdre la vida després d'ofegar-se en piscines. Tots els fets van succeir durant l'estiu. En total, durant l'any passat a la demarcació de Girona van perdre la vida fins a onze persones en piscines, rius i platges.

Les cinc criatures que van morir en piscines tenien entre tres i dotze anys. Totes van perdre la vida després de caure accidentalment en piscines, quatre d'elles en espais privats i una en instal·lacions municipals.

Tots els malaurats fets amb menors d'edat implicats van succeir durant el mes d'agost. El primer cas va succeir el 9 d'agost quan una nena de només tres anys va caure a la piscina d'una casa d'una urbanització de Lloret de Mar. Va estar ingressada a l'UCI Pediàtrica de l'hospital de Sant Pau i va acabar morint al cap de quatre dies. Era de nacionalitat francesa i estava amb la família de vacances al municipi.

El següent fet va produir-se al cap de dos dies, l'11 d'agost. La criatura va quedar en estat crític després que es trobés el cos de la nena de només sis anys al fons de la piscina. Gràcies a la intervenció d'una infermera de l'UCI Pediàtrica del Trueta, dels socorristes i de dos agents de la Policia Local de Salt fora de servei li van fer les maniobres de reanimació i la van poder recuperar. Inicialment va ingressar a l'UCI del Trueta, la van portar uns dies a la Vall d'Hebron però el 19 d'agost ja va tornar a Girona. Des de llavors va romandre ingressada crítica al Trueta, fins que el 2 de setembre va perdre-hi la vida.

La tercera víctima mortal menor d'edat va produir-se el 18 d'agost, quan un nen britànic de 12 anys va ser trobat al fons de la piscina d'un hotel de Lloret. Se'l va poder rescatar i va ser traslladat a l'UCI Pediàtrica de la Vall d'Hebron, on va acabar morint el 22 d'agost.

El 21 d'agost van tenir lloc dos accidents que també van acabar amb víctimes mortal infantils. Per una banda, una nena de tres anys va morir ofegada en una piscina situada a la urbanització Mas Pallí de Calonge. Per l'altra, una nena de quare anys es va ofegar a la piscina d'una masia de la urbanització de Vallcanera de Sils. La petita va perdre la vida després d'estar ingressada quatre dies a l'UCI Pediàtrica de la Vall d'Hebron.

Una submarinista morta

La resta de víctimes mortals de l'any passat se situen en platges de la Costa Brava. La primera es remunta al dia 11 de juny, quan una dona de 52 anys de nacionalitat francesa va perdre la vida mentre feia submarinisme per la zona del túnel de la Vaca, prop de la Meda Gran de les illes Medes a l'Estartit.

Un altre accident es va produir el 24 de juny a la platja de Cal Cristià de Sant Pere Pescador, quan es va ofegar un home de 60 anys i de nacionalitat espanyola. En aquest cas, la platja era vigilada i la tarda dels fets hi onejava la bandera verda.

El següent cas va tenir lloc el 2 d'agost. En aquella ocasió, un home de 84 anys de nacionalitat belga, resident a Espanya, va perdre la vida a la platja Gran de Cadaqués.

D'altra banda, va ser l'11 d'agost quan un ciutadà alemany de 55 anys va perdre la vida a la platja de la Gola del Ter de Torroella de Montgrí. Es tracta d'un indret de la costa sense vigilància. Els cossos d'emergències el van traslladar molt greu a l'hospital Josep Trueta de Girona, on l'endemà a la matinada va perdre-hi la vida.

En ple pont de la Mare de Déu d'Agost va morir un altre home, de 71 anys i veí de Figueres, quan es va trobar malament mentre era a l'aigua de la platja dels Palangrers de Roses. Finalment, el 3 de setembre, una dona francesa va morir ofegada a la platja de l'Almadrava del mateix poble.

437 morts a tot Espanya

L'any 2016 va acabar amb 437 morts per ofegament en platges, rius o piscines a tot Espanya, un 5,03 % més que durant el 2015, quan van perdre la vida 415 persones. Segons l'Informe Nacional d'Ofegaments que elabora la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, la majoria de les morts van tenir lloc a les platges (226) i només 30 es van produir en piscines. Segons aquest informe, en medis aquàtics de Catalunya van morir 30 persones.

El perfil de la víctima mortal seria el d'un home de nacionalitat espanyola que en més de la meitat dels casos mor a les platges de la costa espanyola.