n El presumpte gihadista detingut divendres a Figueres, un home que havia retornat de Síria, feia entre tres i quatre dies que era a Espanya i podria tenir intenció de viatjar a Alemanya, segons van indicar fonts de la lluita antiterrorista a Efe.

Els agents del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil van registrar la casa on s'estava l'arrestat, un holandès d'origen marroquí, que s'havia allotjat a l'habitatge d'un cosí seu.

De moment, els investigadors no tenen clar si volia quedar-se a Espanya o hi estava de pas, encara que la hipòtesi més probable amb la qual treballen és que tingués intenció de viatjar a Alemanya.

El que sí saben els agents de la lluita antiterrorista és que es tracta d'un retornat de Síria «extremadament radical i perillós», per la qual cosa a la Guàrdia Civil i a altres policies europees els preocupava bastant localitzar-ho.

Tampoc coneixen amb exactitud el temps que l'holandès va romandre a Síria per combatre a les files del Daesh i estan en espera de més dades que puguin aportar les autoritats holandeses, que havien emès una ordre de detenció.

Segons va informar divendres el ministeri de l'Interior, per a la localització d'aquest home va ser clau la col·laboració de la policia local de Figueres.

Amb aquest arrest i el de dos detinguts més també divendres per la Guàrdia Civil a Ceuta puja a 181 el nombre de presumptes gihadistes capturats des de 2015 quan Interior va elevar a quatre el nivell d'alerta antiterrorista.

Avui a l'Audiència Nacional

Els tres presumptes gihadistes detinguts divendres en dues operacions de la Guàrdia Civil a Ceuta i a Figueres passaran previsiblement avui a disposició judicial a l'Audiència Nacional.

Els detinguts de Ceuta són dues persones afins a Daesh que, després d'experimentar un llarg procés de radicalització, formaven part d'un grup cohesionat que havia arribat a un nivell molt alt de determinació per al desenvolupament d'activitats terroristes.

Segons va informar el ministeri de l'Interior, «els detinguts haurien pertangut a un grup d'extremistes que mantenien reunions en les quals s'exalçaven els actes de terrorisme executats a diverses parts del món. En concret, l'atac del 13-N a París era vist com un exemple a seguir a Espanya».

Les seves vinculacions amb els entorns islamistes de Ceuta eren conegudes, ja que «un d'ells és nebot del dirigent de la cèl·lula que va ser desarticulada el 2013 a la mateixa ciutat en l'operació Sham». Un altre dels detinguts havia estat vinculat amb altres activitats delictives.