Els ajuntaments d'Olot i de les Preses i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa han començat el procés participatiu de la redacció del Pla Especial Urbanístic de Bosc de Tosca.

Segons ha anunciat Ràdio Olot, ja s'han iniciat les reunions entre veïns i tècnics als casals de Sant Roc (Olot) i les Preses. El pla es va començar al juliol del 2014 amb un acord ente Olot, les Preses i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Ambient. Els tres organismes van acordar destinar 16.698 ? a la redacció del Pla. L'acord pel Pla tenia l'origen en una moció d'ERC d'Olot presentada el 2012, la qual plantejava el mal estat de l'espai considerat de gran interès natural i la necessitat d'adequar-lo.

Es tracta d'una zona de 218 hectàrees situada dins de la protecció del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la qual té com a principal problema que està repartida entre unes 440 propietats.

L'altre problema és que és una zona molt fèrtil pel conreu i és aprofitada per tenir-hi horts. A més està situada al costat dels nuclis urbans d'Olot i de les Preses i és de molt fàcil accés.

La combinació de situacions complica convertir l'àrea de Bosc de Tosca en un atractiu comparable als volcans Santa Margarida i Croscat i la Fageda d'en Jordà a Santa Pau.

La voluntat és que el pla resolgui la situació i puguin combinar els horts i els camins amb els atractius volcànics. Hi ha tossols i prominències volcàniques que són considerats únics.

La combinació permetria descongestionar la zona de la Fageda i dels volcans Croscat i Santa Margarida i fer una ruta turística agradable als visitants.

Ara les alternatives a la Fageda d'en Jordà i els volcans de Santa Pau són les colades de basalt de Sant Joan les Fonts i de Castellfollit de la Roca.