L'investigador de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC (ICTJA-CSIC) Joan Martí i el geòleg Llorenç Planagumà han editat un llibre que alaba "el d'èxit model de gestió" del parc volcànic de la Garrotxa i convida a aplicar-lo en altres espais.

En un comunicat, el CSIC afirma que el llibre, "La Garrotxa Volcanic Field of Northeast Spain: case study of sustainable Volcanic Landscape Management", ofereix una descripció general dels valors geovolcànics de la zona i dóna detalls de la història de la regió i de la seva biodiversitat".

El volum, publicat per Springer, tracta també sobre "l'herència cultural de la zona, com l'arquitectura, el folklore o la gastronomia".

El comunicat informa que una part important del llibre estudia els programes educatius i divulgatius desenvolupats des del parc, destacant com "s'ha implementat el turisme sostenible i analitzant el pla de gestió que ha facilitat la preservació de la zona".

El parc de la Garrotxa és, segons els científics, especialment valuós "pel seu paisatge, els seus ecosistemes, la història i la cultura que giren entorn als volcans", cosa que fa d'aquesta zona "un lloc únic que cal conèixer i preservar".