L'associació El Defensor del Pacient, que està especialitzada en les queixes relacionades amb els serveis sanitaris, va tramitar l'any passat més d'un centenar de denúncies a les comarques gironines. Concretament, l'entitat va tramitar 106 denúncies pels serveis de salut gironins i 2.199 a tot Catalunya, totes elles per pressumpta negligència medicosanitària.

Segons El Defensor del Pacient, Catalunya, amb més de 300.000 persones en llista d'espera medicoquirúrgica, és la comunitat autònoma amb un nombre més elevat de pacients pendents de la sanitat pública i la tercera comunitat, després d'Andalusia i Madrid, que més denúncies rep pels seus serveis sanitaris.

Aquestes són algunes de les conclusions de la memòria anual que ahir va fer pública l'associació El Defensor del Pacient, que l'any passat va tramitar a tot l'Estat un total de 14.802 denúncies sanitàries (372 més que en l'exercici anterior), de les que 841 van ser amb resultat de mort (35 més que el 2015).

L'informe assegura que a Catalunya hi ha 300.000 persones en llistes d'espera, de les quals 161.700 pacients estan pendents de ser operats (amb un retard mitjà de 110 dies) i uns altres 138.600 estan esperant torn per a proves diagnòstiques.

Les intervencions de pròtesis de maluc, artroscòpies de genoll, operacions de cataractes, amígdales i colecistectomies són patologies que moltes vegades excedeixen els 130 dies d'espera, segons l'informe, que també denuncia que Catalunya és la comunitat que més llits hospitalaris ha perdut, més de 2.000, fruit de les retallades pressupostàries entre 2010 i 2014.

Vall d'Hebron, el més denunciat

Segons l'informe del Defensor del Pacient, els hospitals més denunciats a Catalunya són el Vall d'Hebron de Barcelona, seguit del de Bellvitge, el Clínic, Sant Joan de Déu i el Germans Trias i Pujol, que, lògicament, són els que més pacients atenen durant l'any a la comunitat.

Pel que fa al nombre de denúncies contra la sanitat pública, l'associació assenyala que els casos més habituals són per mala praxi: intervencions mal realitzades, altes precipitades, atenció deficient, infeccions hospitalàries i retards en ambulàncies.

Les llistes d'espera, les urgències, la cirurgia general, traumatologia i ginecologia i obstetrícia són les àrees més denunciades a Catalunya.