L’hospital Josep Trueta de Girona ha posat en marxa un nou protocol per fer front a la claustrofòbia que pateixen alguns pacients quan han d’entrar en un aparell de ressonància magnètica d’alta qualitat. El nou protocol, que es basa en un treball multidisciplinari i en el tracte personalitzat a l’usuari, ha permès reduir més d’un 90% les proves d’imatge d’alta qualitat que es deixaven de fer a causa de l’ansietat.

I és que l’angoixa que genera en alguns pacients el fet d’entrar a l’aparell de ressonància magnètica fa que a vegades s’opti per realitzar la prova en altres equips de ressonància oberts. Aquests, però, ofereixen una qualitat d’imatge molt menor i, en algunes ocasions, obliga a repetir la prova mèdica, indiquen des del Trueta.

Per disminuir aquestes situacions, un equip multidisciplinari liderat per l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) -que gestiona el servei de Diagnòstic i MEdicina Nuclear a l’hospital Trueta- ha desenvolupat aquest sistema d’abordatge que, en sis mesos, ha permès reduir un 92% els casos en què el pacient no se sotmet a la prova d’alta qualitat per culpa de l’ansietat.

L’actuació s’ha realitzat en 134 pacients a qui s’havia programat una ressonància oberta adduint que patia claustrofòbia. Dies abans de la prova, se’ls va contactar per telèfon, informant-los dels detalls del procés i de la importància d’obtenir unes imatges d’alta qualitat.

Durant l’atenció prèvia també se’ls explicava quin equip de professionals els assistiria i se’ls van oferir algunes ajudes contra l’angoixa, com per exemple, la música ambiental per a relaxar-se, la possibilitat d’estar acompanyats mentre dura la prova diagnòstica, el coneixement prèvi de la sala de ressonància magnètica o l’opció de rebre medicació ansiolítica. Per aconseguir un millor confort dels pacients, s’ha adquirit una nova màquina de ressonància magnètica, amb una cabina més ampla i amb més il·luminació.

Tracte individualitzat

Cada any, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge realitza al Trueta unes 160.000 proves d’imatge. Segons les dades del centre, entorn d’un 10% d’aquestes proves per la por dels pacients a romandre durant uns minuts dins d’una màquina de ressonàncies.

Els responsables del nou protocol del Trueta -personal administratiu, tècnic i mèdic- expliquen que es tracta d’escoltar els temors dels pacients, de donar-los temps i d’oferir-los alternatives en la posició que adopten dins l’aparell.

El dia de la prova un professional rep personalment el pacient, l’acompanya dins la sala i li comenta tots els detalls que permeten la realització de la prova amb la màxima qualitat d’imatge.

El resultat ha estat que s’ha minimitzat al màxim el nombre de pacients que no s’han pogut sotmetre a la prova per motius d’angoixa, i només s’han hagut de fer proves de més baixa resolució en el 8% dels casos previstos inicialment.

D’aquests, el 36 % s’han fet proves per obtenir imatges de la columna vertebral, un 23% de braços i cames, el 19% de crani, un 13% de tòrax i un 9% de cap i coll. Dels 134 pacients estudiats, el 64% era la primera vegada que se sotmetia a una prova de ressonància magnètica, tot i l’angoixa inicial, el 65% d’aquests pacients se l’han fet sense necessitat d’estar acompanyats dins la sala.

Només en el 17% dels casos s’ha administrat un ansiolític al pacient, per reduir-li la sensació de claustrofòbia.

Els bons resultats de l’aplicació del protocol es basen en l’homogeneïtat de la informació que es dona als pacients des del primer moment i en el tracte personalitzat, asseguren des del Trueta.

Les imatges obtingudes en totes les proves han estat d’alta qualitat i s’ha evitat que calgués repetir-les, cosa que probablement hauria fet falta si s’haguessin practicat en equips oberts i, per tant, de menor qualitat.