L'endemà de la nevada que ha afectat sobretot les comarques de la Cerdanya, Ripollès i la Garrotxa té com a protagonista les afectacions viàries i la suspensió de rutes del transport escolar ens alguns punts de les comarques d'Interior.

D'entrada, segons informa el Servei Català de Trànsit, ja no hi ha cap via tallada per la presència de neu, tot i que durant la nit s'ha mantingut restringit el pas de vehicles la via que va de Planoles a Tosses (GIV-4016) es troba.

En aquests moments, a les 16 hores, hi ha afectacions a la xarxa viària per la neu que obliguen a circular amb cadenes en dues carreteres de la demarcació de Girona. En cinc més, hi ha trams en els quals per l'acumulació de neu i la presència de gel pot provocar plaques de gel o de neu.

Les vies on és obligatori l'ús de cadenes es concentra a les comarques que ahir es van veure més afectades. És obligatori utilitzar-ne a la GIV-5223, la via que uneix Camprodon amb Molló i també a la C-153a a la Vall de Bianya cap a Sant Pau de Seguries.

Cal circular amb precaució per la presència de plaques de neu o gel a la GIV-5411, a Arbúcies o també per la collada de Toses i a la GIV 5264 a Llanars.

Les màquines llevaneus han treballat de valent durant la nit així com els serveis municipals de molts ajuntaments que ahir a la tarda es van veure sorpresos per la nevada.

Gruixos de neu de fins a 30 centímetres al Ripollès

Les acumulacions de neu més destacades, segons el Meteocat s'han donat a :

Create your own infographics

Una nevada que va deixar imatges com aquestes:

Veure Galeria

{C}{C}{C}{C}{C} GMv2_fin|pTipoComp=fotos&pIdGaleria=5888bfb20cf265542df6bf9f|GMv2_fin

Afectacions en el transport escolar i escoles tancades

Aquesta situació ha provocat també que el transport escolar s'ha vist afectat i també l'activitat d'alguns centres. A Riudaura per exemple, l'escola està tancada.

Mentre que segons informa el Consell Comarcal de la Garrotxa hi ha rutes de transport escolar que s'han vist afectades. Per exemple, la ruta de transport escolar entre Riudaura i Olot, que fan servir els alumnes de secundària que van a l'Institut la Garrotxa, ha quedat anul·lada. També s'ha anul·lat la ruta escolar a Oix. Els autobusos només arribaran a la parada del parador de Castellfollit de la Roca i giraran. Aquesta incidència afecta els alumnes de l'escola de Montagut i als alumnes de secundària que es desplacen a estudiar a l'Institut de la Garrotxa.

Per la seva banda, el Centre de Control de Carreteres ha informat que els túnels de Sant Esteve d'en Bas, que per avui s'havien de tancar al trànsit, estaran oberts tot el dia.

Al Ripollès les escoles obriran a mig gas perquè es desconeix si els professors i els alumnes podran arribar als centres. Segons el Consell Comarcal han obert però no s'hi fa activitat lectiva quatre centres escolars; onze han tancat i un ha obert.

A la Cerdanya, també es manté el transport escolar. A la ciutat de Puigcerdà s'ha acumulat un gruix de 19 centímetres de neu i a Llívia, 30.

Un altre efecte de la nevada és que una cinquantena d´alumnes del CEIP Doctor Robert de Camprodon que havien anat d´excursió ahir a Barcelona, davant la intensitat de la nevada, van haver d´aturar-se a Ripoll i han passat la nit en un hotel de Ripoll, acollits pel Consell Comarcal.

El telèfon d´emergències 112 de Catalunya ha rebut 132 trucades relacionades amb incidències derivades de la neu durant la tarda d´ahir i fins a les nou d´aquest matí. La majoria d´aquestes han estat per incidències de trànsit. El 21% de les trucades s´han fet des del Ripollès (28), 17 trucades des del Berguedà, 15 des d´Osona i 14 trucades des de la Garrotxa i 13 des de la Cerdanya.

Per municipis, el telèfon 112 ha rebut 15 trucades des de Sant Joan de les Abadesses i cinc trucades amb origen a la Vall de Bianya, també cinc des de Guardiola de Berguedà, des de Berga, Sant Quirze de Besora i d´Alp.

Demà pluja a tot arreu

La previsió meteològica apunta que al llarg del dia s'obriran algunes clarianes. Una petita treva, ja que demà les precipitacions seran generals.