El Departament d´Ensenyament ha impedit que dos docents amb antecedents penals per delictes d´abusos sexuals hagin treballat aquest curs en cap centre educatiu de les comarques de Girona, tal com han confirmat els Serveis Territorials de la Conselleria.

Des de l´administració han remarcat que la detecció d´aquests dos casos demostra l´efectivitat del filtre que suposa haver de presentar el certificat de penals per treballar amb menors d´edat, un requisit obligatori des de l´any passat i que afecta el món de l´ensenyament i altres sectors professionals.

El director territorial d´Ensenyament, Josep Polanco, ha explicat en declaracions a Ràdio Girona que «es van detectar dues situacions en les quals hi havia antecedents i aquestes persones ja no es varen ni tan sols incorporar a cap escola de comarques gironines». En les mateixes manifestacions, el màxim responsable d´Ensenyament a Girona ha remarcat que aquest «és un tema molt seriós pel que vetllem d´una forma molt, molt, molt estreta i, evidentment, hi tenim l´ull a sobre».

Mecanismes de control

A banda d´incidir en aquest propòsit i de confirmar els fets, els Serveis Territorials d´Ensenyament han insistit que els mecanismes de control funcionen i que poden garantir que als centres educatius gironins no hi treballa cap docent sense un certificat de penals lliure d´antecedents.

Durant la primera meitat de 2016, l´exigència d´aquest document va provocar llargues cues a les portes de la gerència territorial a Catalunya del Ministeri de Justícia a Barcelona, l´únic lloc on es pot sol·licitar físicament. El certificat també es pot demanar via telemàtica.

Tal com informa el Ministeri de Justícia, des de l´1 de març der 2016, l´únic certificat vàlid per treballar amb menors a l´Estat és el Certificat de delictes de naturalesa sexual.