La negativa dos usuaris que no duien bitllet a pagar l'import va acabar provocant ahir retards de mitja hora a la línia de tren R-11 entre Barcelona i Portbou.

Els incidents es va produir a Girona i a Figueres. Segons van informar els Mossos, el primer va tenir lloc a les 9.45 hores a l'estació de Girona. La policia va rebre l'avís de Renfe per una usuària que estava «provocant altercats i molestant els passatgers». Els Mossos van arribar i, després de calmar la situació, la usuària va abandonar el tren amb una denúncia interposada per Renfe.

El segon altercat va passar a Figueres a les 11 hores del matí. Segons va informar Renfe, el revisor del tren que sortia de Barcelona-Sants en direcció a Portbou i va demanar a un passatger que pagués l'import. Davant la reiterada negativa «es va activar el protocol habitual en aquests casos, que és avisar els Mossos d'Esquadra perquè se'l emportin».

A causa d'això el tren va romandre aturat fins que la policia va arribar i es va emportar l'individu. Segons van explicar els Mossos, a l'usuari se'l va fer baixar i també va rebre una denúncia de l'operadora ferroviària.

Tot això va acabar provocant retards superiors a mitja hora en tota la línia. Aquesta ja és la tercera incidència que pateix la línia des de principis de febrer.

Paral·lelament, els trens de les línies R1, R3 i R4 van registrar ahir al matí un retard d'una hora de mitjana -tot i que van arribar a superar els 90 minuts- per un problema al sistema d'electrificació entre Sants Estació i l'Hospitalet de Llobregat. Segons ACN, la incidència es va produir pels voltants de les 09.20 hores i al punt del migdia la circulació només es trobava operativa per una de les dues vies.

A més, es va optar per reduir les freqüències de pas per evitar que es multipliquessin els retards. Als viatgers d'aquestes línies se'ls va traslladar a mitjans alternatius al tram Sant Andreu Arenal-Cornellà, principalment línies de Metro.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va dir que l'avaria ferroviària és «imputable» a Adif pel mal estat de les infraestructures però va acusar Renfe de no informar els usuaris. «No pot ser que es tingui la gent tancada durant més de mitja hora en un tren i ningú els expliqui absolutament res», va insistir.