Una campanya solidària impulsada per l'autora del blog "El crep de mi vida", Vanessa Nueda, recull fons per a un projecte pioner de recerca sobre el càncer impulsat per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, l'Idibgi. Els diners que es recaptin amb la iniciativa benèfica Girona Solidària -que inclou 22 punts amb guardioles a Girona i una campanya de micromecenatge- ajudarà a finançar una investigació del doctor Jordi Frigola que vol desenvolupar una nova eina de lluita contra el càncer.

Frigola lidera un treball de recerca de llarg recorregut centrat a aturar els mecanismes que permeten que les cèl·lules tumorals es repliquin. La finalitat de la investigació és trobar nous inhibidors específics per al creixement cel·lular, el que suposaria un avantatge respecte els tractaments actuals, ja que reduiria els efectes secundaris de la teràpia.

L'investigador va iniciar aquesta línia de recerca a Anglaterra a partir de models animals i la seva hipòtesi és que podria ser efectiu també en el cas dels humans. Durant la seva recerca post-doctoral Frigola es va centrar en el llevat, i ara es tracta de traslladar-lo a humans, "perquè en la primera fase de la malaltia la duplicació del genoma de les persones només compta amb una proteïna més que el llevat".

Frigola, que és investigador Ramón y Cajal de l'Idibgi, remarca que es tracta d'un projecte a llarg termini, però destaca la necessitat d'apostar per la recerca bàsica "que neix amb una hipòtesi molt solida", perquè després es pugui convertir en recerca aplicada i que repercuteixi en el pacient. La falta de recursos impedeix organitzar un equip de treball necessari per a afrontar la recerca amb garanties, que està valorada en 70.000 euros i, per això, els diners recollits es destinaran a finançar un contracte de treball per a un estudiant de doctorat durant quatre anys.

L'autora del blog "El crep de mi vida" va patir un càncer de mama fa dos anys i des de llavors no ha parat d'impulsar projectes solidaris per millorar la qualitat de vida dels malalts oncològics. Per exemple, Nueda ha recollit fons que han permès comprar ordinadors per a l'ICO, renovar els matalassos de la planta d'oncologia del Trueta i també la sala d'espera de l'hospital de dia de Girona.

Ara promou la iniciativa "Girona Solidària", en què col·laboraran una vintena d'establiments gironins que custodiaran unes guardioles solidàries per a recollir donatius pel projecte. En el marc de la campanya, també s'ha impulsat una campanya de micromecenatge a Verkami que preveu l'enregistrament i edició d'un DVD d'un concert de la Giorquestra per a vendre'l i recpatar més fons per al projecte.