Els robatoris amb força en habitatges a les comarques gironines es van incrementar en gairebé un 8% durant el 2016. Segons les dades del Ministeri de l'Interior, entre gener i desembre, es van registar 3.084 casos a la demarcació.

Són gairebé 200 casos més que el 2015. En aquesta tipologia delictiva, els lladres solen forçar algun dels accessos i un cop a dins arrepleguen tot el que poden. En ocasions ho fan amb gent a dins que a vegades s´adona del que passa. En cas que hi hagi gent, no fan mal als habitants.

El balanç de criminalitat que ha fet públic el Ministeri de l´Interior, i que fa referència a tots els cossos policials, recull l´evolució de la delinqüència a les comarques gironines durant el 2016. En global, entre gener i desembre, aquestes xifres negres han disminuït un 7,5%, i han seguit la tendència a la baixa dels darrers anys.

En concret, l´estadística recull que al territori s´han registrat 37.505 delictes i faltes (davant els 40.551 del 2015). Una de les tipologies delictives que ha disminuït d´un any per l´altre -tot i que lleugerament- són els robatoris amb violència i intimidació (ja sigui a empreses o assalts a domicilis), els furts i les sostraccions de cotxes.

Es tracta de la tipologia de delictes que genera més alarma social, perquè els lladres són agressius i solen amenaçar o agredir les víctimes.

En concret, aquí la davallada ha estat de l´1,3% (passant de 820 a 809 casos). En aquest grup s´hi inclouen, per exemple, robatoris a empreses, a bancs, a botigues, estrebades, atracaments a persones al carrer o assalts violents. L'estadística policial també revela que, durant el 2016, a les comarques gironines hi ha hagut altres descensos.

Entre els més significatius, els robatoris de vehicles a motor (que han baixat un 19,5% (passant de 630 denúncies a 507) o els furts (que ho han fet en un 11%, de 13.370 casos a 11.899). Per últim, una altra tipologia delictiva que també ha baixat són els danys.

Això sí, el territori continua arrossegant una assignatura pendent: el tràfic de drogues. Aquí, els delictes associats pugen un 5,8% al llarg del 2016. Van passar de 432 a 457 casos. Sobretot, vinculats amb plantacions i venda de marihuana o bé altres drogues (com ara l´heroïna o la cocaïna).

També destaca l´ascens que han registrat els robatoris amb força a habitatges (de 2.862 a 3.084 casos, un 7,8% més).

Són lladres que entren als habitatges sovint forçant algun dels accessos (portes o finestres) i que un cop a dins se n´enduen allò que poden de botí, des de joies fins a aparells electrònics, passant per altres objectes de valor.

Per últim, el Ministeri de l´Interior també recull que l´any passat hi va haver dos crims a la demarcació: el del jove que va morir a l´exterior de la discoteca Caribbean de Girona i el de l´home que va matar el seu germà d´una ganivetada a Figueres.

Reducció a Girona ciutat

L´estadística del Ministeri també desgrana les dades de la capital, Girona. I el balanç revela que, d´un any per l´altre, la reducció de delictes i faltes a la ciutat ha estat significativa.

En concret, se n´han registrat fins a un 27,7% menys. Han passat dels 6.828 del 2015 als 4.935 de l´any passat. La tendència a la baixa es dona en totes les tipologies delictives.

Entre elles cal destacar no només els robatoris amb violència (189 casos, un 14,9% menys), sinó també els robatoris amb força a habitatges (270 denúncies, un 19,9% menys). Durant el 2016, el descensos també s´han donat a la resta d´ítems que apareixen a l´estadística del Ministeri. A Girona ciutat, hi ha hagut 90 sostraccions de vehicles a motor (-36,2%), 26 casos de tràfic de drogues (-10,3%) i s´han registrat 1.842 furts (-31,4%) i 532 dany (-35,4%).