L'Exèrcit ha anunciat que no anul·larà les maniobres previstes entre Girona i Celrà, on fins a 80 soldats faran marxa per les ­Gavarres, perquè són «pràctiques habituals» que fan a molts altres municipis. Les forces armades van detallar ahir que en aquestes «marxes d'enduriment» no s'hi inclou disparar o fer servir foc d'artilleria, sinó que els soldats s'exerciten recorrent llargues distàncies. En paral·lel, ahir també hi va haver més veus que es van sumar contra les pràctiques militars. L'una, la del president de la Diputació i alcalde de Llançà, Pere Vila, que va instar els soldats a entrenar-se en aquells municipis on no s'hagin aprovat mocions en contra de la seva presència. «Em sembla que és de sentit comú», va dir. L'altra, la del conseller d'Interior, Jordi Jané, que tot i que va precisar que marxes militars com aquestes es fan «amb regularitat» a la demarcació, es va posar al costat de la demanda dels ajuntaments. «També és cert que, en aquest cas concret, tot fa pensar que es busca un itinerari diferent», va apuntar.

De moment, per dilluns ja s'han convocat dues marxes ciutadanes contra la presència de l'Exèrcit, que sortiran de Celrà i Girona i confluiran al castell de Sant Miquel. A més, a la tarda, també s'ha convocat una concentració de rebuig davant l'Ajuntament de Celrà. Així mateix, ahir Òmnium del Gironès, l'ANC, el PDeCAT, ERC, la CUP, Avancem, MES, Demòcrates, el Casal independentista El Forn, l'Ateneu 24 de Juny, la Fundació Les Voltes, l'ADAC, la JERC i l'Assemblea de Joves del Gironès van mostrar el seu rebuig a les maniobres militars. Per les entitats i les organitzacions independentistes gironines, les maniobres «són una provocació del Ministeri de Defensa i atempten directament contra els valors de la pau», així com «van contra l'autonomia local dels municipis de Girona i Celrà». També la Xarxa pels Drets Socials (XDS) es va afegir ahir a les mobilitzacions contra la presència de l´Exèrcit. La XDS considera una provocació aquestes maniobres i mostra el seu rebuig a aquestes, «ja que xoquen frontalment amb els valors de la pau i la no-violència».

En la mateixa línia, el grup del PDeCAT al Congrés dels Diputats va entrar ahir una bateria de preguntes per demanar explicacions a l´Estat sobre les maniobres militars a Girona i Celrà. El partit vol que el Govern espanyol aclareixi els motius d´aquestes pràctiques.