La redacció del projecte per fer 5 quiròfans nous a l'hospital Trueta de Girona i ampliar l'hospital de dia oncològic ha sortit a licitació per 519.413,40 euros. El Departament de Salut preveu que el conjunt de les obres suposin una inversió global d'uns 12 milions. Un cop enllestits els treballs, l'hospital comptarà amb16 quiròfans, de 21 a 26 punts de reanimació i el mateix nombre d'espais per a la unitat de recepció i recuperació preanestèsica i postanestèsica, i 10 places per a cirurgia major ambulatòria. A més, l'hospital de dia de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), on els pacients reben tractament de quimioteràpia, passarà de tenir capacitat per atendre 25 persones a 40, amb la creació de 20 punts assistencials més.

L'ampliació es vol fer elevant les instal·lacions dos pisos més per sobre de l'actual edifici de l'ICO, de manera que el primer pis acolliria l'hospital de dia i el segon els nous quiròfans, que quedarien connectats a l'àrea quirúrgica actual. La redacció del projecte s'ha de fer tenint en compte l'estudi de necessitats del Servei Català de la Salut (CatSalut), amb les previsions d'atenció futures.

Aquesta obra és «molt necessària», segons va informar Salut, per poder incrementar la capacitat de resposta del bloc quirúrgic actual, amb l'objectiu de cobrir tant les necessitats cada vegada més grans d'activitat quirúrgica oncològica i d'alta tecnologia, com de complir els temps de resposta garantits pel CatSalut per a la cirurgia no oncològica.

Els treballs d'ampliació adequaran els quiròfans amb la tecnologia necessària per transformar el bloc quirúrgic en un equipament modern, amb l'objectiu de fer cirurgia laparoscòpica i en les millors condicions. Les obres permetran assumir els increments de la cirurgia cardíaca, oncològica i d'altres especialitats; de l'activitat de cirurgia major ambulatòria i la recuperació, de forma progressiva, de l'activitat que actualment s'ha de dur a terme en els centres complementaris.

Durant l'any 2016, a l'Hospital Doctor Josep Trueta van fer un total de 10.715 intervencions quirúrgiques, de les quals 9.858 van ser de cirurgia major: 4.356 programades amb ingrés, 2.993 urgents i 2.509 programades ambulatòries. En els últims anys, el centre ha registrat un increment progressiu de l'activitat quirúrgica oncològica.