Girona és la sisena província de l'Estat espanyol on van pujar més els robatoris amb força en domicilis durant l'any passat. També és l'única demarcació catalana on aquest tipus de delicte es va incrementar entre gener i desembre.

El 2016 va ser especialment dur a les comarques de Girona, ja que va pujar aquest tipus de robatori en habitatges, la qual cosa fa sentir als qui el pateixen com a molt vulnerables en un espai que en teoria hauria de ser privat i protegit.

L'any passat es va tancar amb 3.084 fets d'aquesta tipologia a la província de Girona, xifra que representa gairebé un 8% més que l'any anterior, quan es van produir 2.862 de casos.

L'increment de robatoris en domicilis és un aspecte que les forces policials han reconegut al llarg de l'any passat. El 2016 va començar amb força fets i al llarg de l'any s'han mantingut, tot i la feina que s'ha fet per part dels cossos policials. De fet, els Mossos i policies locals treballen de valent per enxampar qui hi ha darrere d'aquests fets delictius.

Lleó lidera el rànquing

La demarcació de Girona es troba en el sisè lloc de l'Estat respecte a aquest tipus de delicte, però la que lidera el rànquing dels llocs on més van pujar els robatoris amb força en domicilis va ser la província de Lleó, amb un 15,4%.

En aquesta zona d'Espanya durant el 2016 es van produir 953 fets, quan durant l'any anterior n'havien estat 826. En segon lloc hi ha el Principat d'Astúries, on el 2016 es van incrementar notablement, ja que van passar de 956 als 1.100 en tan sols un any.

Per contra, el lloc d'Espanya on es va viure una davallada més important d'aquest tipus de delictes va ser a la província de Salamanca. En aquesta àrea, els robatoris amb força en domicilis van caure un 28,8%, això representa que si el 2015 n'hi va haver 354, durant l'any passat la xifra va reduir-se fins als 252 robatoris.

Pel que fa a la província de Girona si la comparem amb la resta de les de Catalunya, d'entrada cal destacar que és l'única zona on els robatoris amb força en domicili van incrementar-se entre el gener i el desembre del 2016.

Segons les dades de l'últim balanç de Criminalitat del Ministeri de l'Interior, que abraça tot l'any 2016, s'observa que a Catalunya els robatoris d'aquesta tipologia en habitatges decreixen un 3,8%, de mitjana.

Una dada que es desprèn de la diferència entre els fets del 2015, quan es van registrar 24.592 casos i els 23.661 de l'any passat.

La disminució d'aquest tipus de delicte és la tendència que es viu en totes les províncies de Catalunya, amb només l'excepció de la de Girona.

A Lleida i Tarragona baixen

A Lleida, per exemple, hi ha un descens dels robatoris amb força en domicilis molt alt, ja que dels 867 del 2015 es va passar a 743 l'any passat, cosa que suposa un 14,3% menys de fets.

A la resta de províncies la davallada és menor, a Tarragona entre el gener i el desembre van caure un 1,6%, mentre que a Barcelona, el descens va ser superior i va arribar al 5,6%.

Si s'observa el total de robatoris amb força en habitatges que hi va haver a tot Espanya durant tot l'any passat, segons el Balanç de Criminalitat cal destacar que van situar-se en 112.924 casos. Una dada que se situa un 2,1% per sota de la de l'any anterior quan es van registrar 115.302 fets delictius d'aquesta tipologia.

De gener a desembre de l'any passat, a Espanya es van registrar un total de 2.011.586 infraccions penals, fet que suposa una caiguda d'un 1,2% respecte al mateix període de l'any 2015, quan la xifra va ser de 2.036.815.