L'hospital Josep Trueta de Girona acaba d'incorporar una cabina de provocació per diagnosticar malalties respiratòries relacionades amb la feina. El nou equipament del Servei de Pneumologia és una cambra de set metres quadrats que es tanca hermèticament i permet reproduir ambients de treball que poden generar al·lèrgies i afeccions respiratòries als treballadors que hi estan exposats. Actualment a Catalunya només n'hi ha una altra, ubicada a l'hospital de la Vall d'Hebron.

Per ara ja s'ha fet servir en dues ocasions, per fer estudis funcionals a un forner i a un soldador de qui se sospitava que el contacte prolongat amb la farina i el ferro respectivament els afectava el sistema respiratori.

L'habitacle es troba degudament aïllat al mateix gabinet de proves funcionals de l'hospital Trueta de Girona i compta amb extractor d'aire, termòmetre i ventilador per tal de simular al màxim la situació laboral que es vol recrear. Al mateix temps, una gran finestra permet als professionals sanitaris supervisar en tot moment l'estat del pacient. Després de provocar l'exposició als productes que els perjudiquen, els pacients són sotmesos a diferents proves per valorar-ne l'afectació durant les 24 hores següents.

Les proves de provocació són de referència en moltes de les malalties ocupacionals respiratòries, especialment l'asma, que és la més freqüent. Aquesta nova cabina permet la realització d'una tècnica complexa, però fonamental per al diagnòstic d'aquestes malalties. En funció dels agents que les causen, la prova es pot realitzar per nebulització o reproduint un ambient similar al que existeix al lloc de treball del pacient.

Aquest nou equipament ha estat impulsat per Ramon Orriols, cap de servei de Pneumologia de l'ICS Girona i expert en aquest tipus de malaltia, i ha vingut acompanyat de la formació específica dels professionals del servei en aquest camp.

Des del punt de vista docent també representa una oportunitat de formació per a residents de l'especialitat, que fins ara rebien formació externa, i també obre la porta a aliances amb mútues de prevenció de riscos laborals i altres centres assistencials que requereixen aquest recurs per fer aquest tipus d'exploracions als seus pacients, indiquen des del Trueta.

L'obra ha estat finançada parcialment per Òptica Salas.