El corredor de cetacis del Mediterrani, que passa pel Golf de Lleó i davant de les costes gironines, es blindarà contra les prospeccions d'hidrocarburs gràcies a una ordre del Ministeri de Medi Ambient, que en sis mesos hi establirà un règim de protecció preventiva. Segons la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar va informar dimarts a la plataforma Aliança Mar Blava, el pas definitiu es farà al desembre, amb l'aprovació d'una Zona especialment protegida d'importància per al Mediterrani (Zepim).

En aquests moments, dos grans projectes per buscar gas i petroli amenacen el fons marí entre Catalunya i les Balears, un d'ells impulsat per l'empresa Cairn Energy -a través de la seva filial espanyola Capricorn Spain Limited- i l'altre per Spectrum Geo Limited. Fins el setembre de 2016, la cursa per explotar hidrocarburs en aquesta zona incloïa una tercera companyia, Services Petroliers Schlumberger, però el Ministeri d'Indústria va arxivar definitivament el seu projecte durant la fase de tramitació ambiental; aquest s'acostava fins a només 13 quilòmetres de distància del litoral gironí.

De moment, cap dels dos projectes han arribat encara a la fase ambiental. El que promou Capricorn Spain demana 12 permisos d'investigació d'hidrocarburs al golf de Lleó i, en un dels seus extrems, s'acosta a 31 quilòmetres de la Costa Brava. Per la seva banda, Spectrum impulsa una campanya sísmica que afectaria 14.000 quilòmetres quadrats, des del front marí gironí i barceloní fins al sud d'Eivissa i Formentera.

La restricció d'aquestes activitats per protegir les poblacions de cetacis al corredor mediterrani frustraria els propòsits d'ambdues companyies. Així és desprèn de la informació que la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar va donar a la plataforma que aglutina entitats socials, mediambientals, sectors econòmics i administracions de les Balears, l'Aliança Mar Blava. L'organisme públic els va explicar que es treballa en una ordre ministerial que establirà una protecció preventiva en tot el corredor, tant davant les prospeccions com altres activitats nocives per als cetacis, com ara els sondejos acústics. La previsió és que estigui vigent en 6 mesos.

En paral·lel, també els van assegurar que s'avança en el Conveni de Barcelona que ha de protegir el corredor amb la figura tècnica de Zepim. En aquest cas, el tràmit i l'aprovació definitiva hauria d'estar enllestida al desembre.