Gàbies buides apilades, una catifa de plomes escampada pel terra i bombones de gas. La confirmació oficial de quina és la granja de Sant Gregori on s'ha detectat el focus de grip aviària, en la variant H5N8, no arriba; però els testimonis i els indicis recollits sobre el terreny per Diari de Girona apunten clarament a una explotació situada al camí de Constantins, a tocar de la llera del Ter, a l'extrem oest del terme municipal de Sant Gregori, a un quilòmetre escàs de distància del veïnat de l'Argelaguet. Un paisatge de postal que ahir va ser l'escenari inesperat del sacrifici massiu i precipitat de milers d'ànecs: dels més de 17.000 que s'engreixaven a la vasta finca ramadera, tres quartes parts, prop de 13.000 van morir ahir, gasejats, van confirmar fonts del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Els 4.000 restants seran sacrificats avui amb l'objectiu de frenar la propagació d'una variant de la grip aviària considerat d'«alta patogenicitat» pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Govern espanyol. La soca H5N8, s'escampa amb rapidesa i demostra molt poca pietat per les aus salvatges, domèstiques i de granja; això no obstant, no es transmet als humans.

Inspeccions en granges properes

Protegides amb vestits especials de color blanc, dues tècniques del Cos de Veterinaris de la Generalitat abandonaven, sobre les dues del migdia d'ahir, una altra granja situada a poc menys d'un quilòmetre de l'explotació afectada, al veïnat de l'Argelaguet de Sant Gregori. Les acompanyava el propietari del negoci, que amb posat seriós explicava que, de moment, les seves aus no presenten cap símptoma de patir la malaltia. Les anàlisis ho hauran de confirmar al llarg dels propers dies. En total, sis granges avícoles que es troben en un radi inferior als tres quilòmetres de distància han quedat incloses en la zona de protecció i, per tant, han de mantenir els animals immobilitzats fins que l'alerta remeti: dues es troben a Sant Gregori i quatre pertanyen al poble vehí de Bescanó. Totes rebran la visita dels tècnics del Departament d'Agricultura, que hauran de confirmar si la malaltia els ha arribat o no. De la seva banda, l'alcalde de Sant Gregori, Joaquim Roca, oferia ahir «tota» la col·laboració de l'Ajuntament a la Generalitat, l'administració competent en aquest cas.

La variant H5N8 del virus de la grip aviària va donar senyals de vida a Girona fa uns dies, quan va ser localitzada una cigonya morta als Aiguamolls de l'Empordà. Una notificació de les autoritats d'Hongria de 27 d'octubre de 2016 certificava que aquesta soca agressiva de la malaltia havia arribat a Europa. Llavors va matar un cigne silvestre; fins ara s'ha alertat de 781 focus a tot el continent.