El nombre d'accidents lleus que es van registrar a la província de Girona, la situen en la posició 21 de les àrees d'Espanya on hi ha més sinistres viaris d'aquesta tipologia. Durant el 2016 se'n van produir fins a 28.284 a les comarques gironines. Mentre que el punt de l'Estat on n'hi va haver més va ser Madrid, amb 257.205, i Barcelona, amb 207.058 col·lisions.

Els anomenats «cops de xapa» situen Girona en el lloc 21 de les províncies amb més xocs d'aquesta tipologia però en darrer lloc d'aquesta llista hi ha Sòria, amb 2.986 casos, i la ciutat autònoma de Ceuta, on es van donar 2.653 accidents lleus. Aquestes són algunes de les dades de l'informe Accidents lleus de trànsit, elaborat per Estamos Seguros d'Unespa.

Cal destacar que la sinistralitat es va mantenir estable del 2015 a l'any passat a la demarcació de Girona. En el tancament de l'any a la demarcació es van assolir 28.284 accidents de trànsit, mentre que l'any anterior havien estat 28.469.

Els mesos de l'any que han patit més un increment d'aquesta tipologia de sinistre viari lleu van ser els mesos de setembre, març i febrer, si es comparen amb el 2015.

Tot i això segueixen essent els mesos d'estiu quan a la demarcació de Girona hi ha més cops de xapa. Si bé són accidents que se solen concentrar en ciutats, el fet que les comarques gironines siguin una destinació turística això implica més mobilitat a l'estiu i, per tant, més sinistralitat.

El mes de juliol se'n va produir 2.868 mentre que el següent, 2.898. Les xifres es mantenen en la línia de l'any anterior. Tot i que l'agost van pujar ja que el 2015 n'hi havia hagut 2.781.

Cada 18 minuts i 38 segons

Fins a 28.284 accidents lleus són els que es van registrar l'any passat i això representa, asseguren en l'estudi d'Unespa, que se'n va produir un cada 18 minuts i 38 segons a les comarques de Girona.

Es tracta d'una mitjana que supera la del conjunt de Catalunya, que situa un sinistre de xapa cada minut i 52 segons. A Catalunya durant l'any passat hi va haver un total de 282.028 accidents de trànsit de caràcter lleu.

Barcelona és la zona on es van centrar més accidents ja que una anàlisi territorial mostra com tres de cada quatre sinistres (73,4%) sense ferits que es van produir a Catalunya van passar a Barcelona. En concret, aquesta província va ser testimoni de 207.058 col·lisions. N'hi va haver un cada 2 minuts i 33 segons.

Els cops de xapa són, per definició, típics del trànsit urbà. L'alta xifra d'aquesta província és fruit, per tant, de l'existència de nuclis de població més grans. Principalment, de la capital catalana i la seva àrea urbana. A Barcelona els sinistres van augmentar un 3,8% entre gener i novembre.

La periodicitat, però, varia molt d'una província a una altra. Així, va des de dos minuts i mig a Barcelona a més de mitja hora a Lleida.

El dia més problemàtic per al trànsit de l'any 2016 va ser el divendres 16 de desembre. En aquesta jornada es van produir 1.191 col·lisions lleus a tot Catalunya.

El dia de la setmana amb més accidentalitat a les comarques de Girona és de fet el divendres. Ja que segons les conclusions de l'estudi n'hi va haver un promig de 89 al dia. El següent de la llista és el dilluns.

Aquesta tendència és l'habitual a tot Espanya ja que el divendres també és la jornada amb més cops de xapa a les ciutats i a tot l'Estat n'hi va haver 6.073 de mitjana. I també el segueix el dilluns, amb 5.942 accidents lleus.

I és que durant l'any passat es van produir 1,85 milions d'accidents lleus de trànsit a Espanya. La sinistralitat va créixer un 2,78%, o dit en altres termes, hi va haver 64.300 cops de xapa més. Els accidents van créixer en totes les comunitats, excepte a Cantàbria.