La grip aviària s'acarnissa amb els ànecs. La Generalitat va ordenar ahir el sacrifici de 2.690 ànecs més de dues granges de Sant Gregori on també s'ha confirmat la presència del virus H5N8, va informar el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Amb aquestes dues últimes, ja són nou les granges afectades on s'ha ordenat el sacrifici dels animals (en total 27.314 ànecs que acabaran morint) de 8 granges gironines i una de Lliçà de Munt. Com en els anteriors casos, segons les mesures previstes, Agricultura immobilitzarà ara les granges d'aviram situades en un radi de 3 quilòmetres d'aquestes dues últimes instal·lacions afectades i es restringeix el moviment de les explotacions avícoles en un radi de 10 quilòmetres. A més, en aquestes zones es prohibeix la cria d'aus de corral a l'aire lliure.

Segons Agricultura, l'estudi de la traçabilitat del bestiar de les explotacions va confirmar que els ànecs d'aquestes dues granges que hauran de sacrificar, 520 i 2.170 animals respectivament, així com la del primer focus -el que es va declarar a Sant Gregori el passat dijous 21 de febrer- eren originaris de França, de zones declarades lliures del virus.

Més controls a les partides avícoles procedents de la Unió Europea

Davant aquesta situació, el Departament d'Agricultura va informar ahir que extremarà els controls de totes les partides avícoles procedents de la Unió Europea (UE) i que s'està realitzant una investigació epidemiològica per identificar la causa dels focus.

Aquest virus només afecta les aus i no es transmet als humans però per a aquests animals es contagia de forma molt agressiva. L'alarma saltava dimarts amb l'aparició d'una cigonya morta per aquest virus als Aiguamolls de l'Empordà. S'establien llavors les mesures de protecció però dos dies més tard, dijous, Agricultura confirmava la presència del virus H5N8 en una granja de Sant Gregori, el primer focus en una instal·lació catalana, i obligava a sacrificar els seus 17.327 ànecs.

Divendres passat, Agricultura ordenava nous sacrificis d'ànecs de sis granges que en els últims 30 dies havien rebut ànecs per engreixar de la primera explotació de Sant Gregori. Les sis granges estaven situades a Vilallonga de Ter, amb 500 ànecs; Vilopriu, amb 177 ànecs; Fontanilles, amb 5.600 ànecs, Bescanó, amb 450 ànecs; la Cellera de Ter, amb 190 ànecs, i Lliçà de Munt, amb 380 ànecs.

Ara s'hi sumen les dues noves granges de Sant Gregori, amb 520 i 2.170 ànecs respectivament. En total, i de moment, 27.314 ànecs que s'haurà ordenat sacrificar.

De nou, com preveu el pla d'emergència davant un focus d'influença aviària, Agricultura immobilitzarà les granges d'aviram en un radi de 3 km d'aquestes granges i restringeix el moviment de les explotacions avícoles en un radi de 10 km. També queda prohibida en aquestes zones la cria d'aus de corral a l'aire lliure.

Segons la Generalitat, el Govern català ha començat a treballar amb el Ministeri sobre les indemnitzacions per a les explotacions que han de sacrificar el bestiar, que són previstes per la normativa europea, i són cofinançades per la Unió Europea i l'Estat.

Precisament, el sindicat Unió de Pagesos (UP) va demanar ahir al Govern accelerar les gestions perquè els ramaders de les granges afectades per la grip aviària rebin les indemnitzacions que preveu la normativa pels animals sacrificats i, a més, siguin compensats pel lucre cessant, és a dir, el que es deixa de percebre en període no productiu de l'activitat.

En un comunicat, UP també va reclamar compensacions per a les altres granges que tenen els animals immobilitzats a causa del protocol, així com agilitzar els controls per no augmentar els perjudicis. Segons UP, la situació comporta per als ramaders d'aquestes granges uns perjudicis econòmics, perquè s'incrementa la despesa en pinso i també perquè el període d'immobilització d'aquests animals impedeix que vagin a l'escorxador en el termini previst.

En paral·lel, el sindicat va exigir una «gestió eficaç» de la fauna salvatge i, en concret, extremar els controls dels ocells migratoris per prevenir nous brots del virus.