De Torredembarra fins a la ­Garrotxa, passant per Roses. La trama del 3% es desplaça pel territori, això sí, passant primer, com ocorre en tots els casos descoberts per la Guàrdia Civil, pel carrer Còrsega de Barcelona. El despatx d'Andreu Viloca hauria estat altra vegada l´escenari d´un intent de manipulació d´un concurs públic: el de la construcció de l´escola Montserrat Vayreda de Roses. En aquesta ocasió, l´interlocutor de Viloca era l´exdirector general d´Infraestructures.cat, l´empresa de la Generalitat que gestiona els grans projectes d´obra pública, Josep Antoni Rosell.

Els investigadors fan constar en el sumari instruït pel jutjat número 1 del Vendrell que el 25 d´agost de l´any 2015 tots dos van planificar una de les «darreres mossegades» (en forma de comissions íl·licites obtingudes a partir de l'adjudicació de contractes d'obra pública) per finançar el partit al marge de la legalitat.

Els agents es basen en la troballa de documents que Viloca va passar per la trituradora a corre-cuita, poc abans que la Guàrdia Civil irrompés a la seu de CDC, en el marc de l´operació Petrum II; els van reconstruir i van fer intel·ligibles les paraules «Romero» i «Polo», juntament amb sèries de números i símbols: «130 aval»; «31/10» i «900». Indicis, segons la Guàrdia Civil, que Rosell i Viloca planejaven obtenir una comissió il·legal a partir de l´adjudicació del projecte de les obres de l´escola i que la trama mantenia encara l´«activitat delictiva».

El pla, sostenen els investigadors, passava perquè guanyés el projecte la constructora Rogasa (Romero Gamero SAU), a un preu a la baixa de 3,4 milions (900.000 menys que els 4,3 milions previstos d'inici) i previ pagament d´un aval de 130.000 euros que la Generalitat exigia com a garantia i que, casualment, «correspon al 3% de l'import total de l´adjudicació» d´un projecte («estaríem davant d´altres coincidències més», precisa el sumari) que, d´haver-se adjudicat el «31/10» hauria pogut entregar-se «a principis del 2017», tal com estava previst.

Puntualitzen els investigadors en relació amb la documentació reconstruïda, que el segon cognom de Josep Antoni Rosell és, precisament, Polo, qui, d´altra banda, presidia la mesa de contractació que havia de decidir qui executava el projecte de la nova escola. Dues «coincidències» més.

Plans trencats

La irrupció de la Guàrdia Civil a la seu del carrer Còrsega el 28 d´agost, tres dies després de la reunió entre Viloca i Rosell, hauria estroncat els plans per a l´obra del del Montserrat Vayreda de Viloca i Rosell, als qui l´operació policial hauria enganxat amb els pixats al ventre: finalment, el projecte es va adjudicar al febrer de l´any passat a la UTE Vías y Construcciones, per 3,3 milions.

«Per tot allò exposat anteriorment podríem arribar a establir una intervenció de les persones ressenyades -Josep Antoni Rosell, Andreu Viloca i Romero Gamero- durant el transcurs del procés d´adjudicació de l´escola Montserrat Vayreda», assenyala la policia judicial en el sumari. Hi ha documentació relativa a Figueres i Lloret de Mar que està en mans de la Guàrdia Civil pendent d´analitzar.