L'hospital Josep Trueta de Girona i la resta d'hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) han declarat la guerra al soroll que arriba a les habitacions i pertorba el descans dels pacients. Els vuit centres hospitalaris que gestiona l'ICS -a més del Trueta, hi ha altres grans centres com l'hospital de Bellvitge, la Vall d'Hebron, Can Ruti o el Joan XXIII de Tarragona- han posat en marxa diverses accions per reduir la intensitat acústica durant les nits per facilitar el repòs a les plantes d'hospitalització.

Es tracta, en molts casos, de mesures tan senzilles com abaixar el volum dels dispositius electrònics, parlar amb un to de veu més baix o canviar els horaris de reposició del material als magatzems. Des de l'ICS apunten que la posada en marxa de diverses campanyes informatives dins dels centres ja ha aconseguit disminuir considerablement el soroll a les habitacions on hi ha ingressats els pacients.

En el cas del Trueta, a més de recomanar als professionals que treballen al torn de nit que redueixin les fonts de soroll a les àrees assistencials, també té previst instal·lar un detector de so a les noves instal·lacions de la unitat de Neonatologia, que s'estan reformant. Es tracta d'un detector de so en forma d'unes orelles gegants i que s'encendrà quan se sobrepassi un determinat llindar acústic a la sala per a nounats.

Des de l'ICS recorden que diversos estudis han vinculat el soroll durant el descans amb la hipertensió i la malaltia cardiovascular i coronària, amb problemes en la funció immunitària i hormonal, amb dèficits d'atenció i de memòria, i amb alteracions de l'estat d'ànim. També s'ha observat que la disminució de la intensitat sonora nocturna als hospitals permet reduir l'administració de sedants als pacients.

Baixar dels 40 decibels

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que a les habitacions dels hospitals no es passi dels 30 o 40 decibels, un nivell equivalent al d'una sala de biblioteca o al d'una conversa en veu baixa, expliquen fonts de l'ICS, que reconeixen que la realitat és que molt sovint se superen aquests nivells als hospitals, ja que de fet, les alarmes de molts equipaments mèdics poden superar els 80 decibels, que és el nivell d'intensitat sonora d'un tren en marxa.

Tot i així, el nombre de reclamacions sobre soroll no arriba al 0,2% del total de les queixes registrades als hospitals de l'ICS. L'any 2016, es van rebre catorze reclamacions per problemes de soroll excessiu.