La principal conclusió de la instrucció sumarial del «cas del 3%» assenyala que, malgrat les revelacions dels afers «Palau de la Música» -que ahir es va començar a jutjar a la Ciutat de la Justícia, a ­cavall de Barcelona i de l'Hospitalet de Llobregat, amb Fèlix Millet i Jordi Muntull com a acusats principals- i «Pujol», la trama ordida per Convergència per, presumptament, finançar-se il·lícitament a partir del cobrament de comissions a canvi de la concessió de grans projectes d´obra pública, ha mantingut les constants vitals. Se n´extreuen d´altres, però: entre elles, que la trama ha allargat els tentacles fins a Girona, fins al punt que dels set «supòsits», entesos com a procediments corruptes, que identifiquen els investigadors en l´extens sumari -el secret del qual s´ha aixecat recentment-, quatre tenen vincles amb la província: amb Olot; amb Roses; amb el projecte de l´estació de l´AVE a l´aeroport de Girona i amb qui va ser alcalde d´Anglès, el convergent Josep Manel Bassols.

Torredembarra 2014

Tot arrenca l´any 2009 a Torredembarra i a partir de les denúncies de qui en fou regidora per ERC, Montse Gassull, traspassada tot just fa uns dies. El detonant de l´«operació Turm» va ser la manipulació del concurs públic perpetrada per l´aleshores alcalde, Daniel Massagué, de CDC, que, tot i quedar en un primer moment en segona posició i, en conseqüència, no ser mereixedora de l´adjudicació, va confiar a la constructora Teyco de la família Sumarroca -el patriarca Carles va ser un dels fundadors de Convergència- l´execució d´un aparcament ­subterrani al municipi. La Guàrdia Civil conclou que fruit d´aquesta operació es van produir pagaments injustificats per valor d´1,4 milions d'euros a empreses de Masagué: «L´adjudicació de l´obra pública a favor de Teyco el març de 2009 podria ser una causa de les posteriors transferències potencials injustificades produïdes entre empreses del grup Teyco i les del llavors alcalde Daniel Masagué», es recull en el sumari. En aquesta operació s´hi va veure implicat l´empresari de Palafrugell Mariano Judez, que hauria efectuat un pagament de 210.000 euros a empreses de Massagué.

A partir d´aquí es precipiten escorcolls, detencions i noves investigacions, que deriven en les operacions Petrum I, Petrum II l´any 2015, i la més recent, Pika (2017), que acaba amb el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, detingut. «Després de la pràctica d´escorcolls a la mercantil Teyco i al domicili de Jordi Sumarroca (en el marc de Petrum II), es van trobar indicis que apuntaven, de forma contundent (...) que s´haurien consumat suborns cap a CDC en forma de ´donacions´ a la Fundació CatDem».

Tot se supervisava, sosté la Guàrdia Civil, des del despatx del tresorer de Convergència Andreu Viloca, que efectuava «un especial seguiment» de «les ajudicacions i licitacions atorgades per entitats governades per CDC, tant en l´àmbit local i provincial com autonòmic». Algunes a Girona.