La Societat Catalana d´Al·lègia i Imminologia Clínica (SCAIC) va reiterar ahir les seves crítiques per la manca d'´especialistes en al·lergologia a les comarques gironines. La presidenta de la Societat, Teresa Dordal, va denunciar que a la sanitat pública hi ha una «manca d´equitat territorial» pel que fa a l´accés a l´al·lergologia i que a la demarcació de Girona només hi ha dos especialistes públics. Aquest dèficit d´especialistes que, segons Dordal es produeix perquè l´atenció sanitària especialitzada i de qualitat «no està implantada a tot arreu» també es dona en altres punts de Catalunya, ja que per exemple només hi ha un professional per a tot el Maresme i cap a Osona ni a l´Alt Penedès, mentre que les llistes d´espera en alguns centres del Baix Llobregat s´allarguen fins als dos anys.

No és la primera vegada que l´agrupació d´al·lergòlegs critica la manca d´especialistes a Girona, i de fet fa uns anys ja va expressar el seu malestar per l´externalització d´una part del servei d´Al·lergologia a la demarcació, una situació que es va revertir el mes de juny passat.

Al 2014, Salut va encarregar a l´Institut d´Assistència Sanitària l´externalització d´una part del servei de diagnòstic i tractament d´al·lèrgies a Girona per 240.000 euros anuals, alhora que desapareixia una plaça d´especialista al Trueta. A través d´un concurs públic, el servei es va adjudicar a l´empresa UDAM, que entre l´abril del 2015 i el maig del 2016 van desenvolupar la seva activitat a l´hospital Santa Caterina.

Finalment, després de catorze mesos d´activitat, l´IAS va considerar que ja havia adquirit prou experiència per assumir amb mitjans propis el servei i va ser internalitzat al juny. L'al.lergòlega contractada va ser la mateixa que havia estat realitzant l'activitat durant els mesos previs a Salt, per donar continuïtat.