La persistència de les desigualtats socials i laborals, tant pel que fa a l'accés a un lloc de feina com a les condicions salarials, va ser el denominador comú de l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones a Girona. El manifest subscrit per la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament, llegit per l'alcaldessa, Marta Madrenas, va afirmar que malgrat els «molts avenços» assolits queda «molt camp per recórrer en favor de la igualtat efectiva» entre gèneres. Per acabar amb les discriminacions, va dir, «cal que les dones siguin presents a tots els espais de decisió».

La declaració també va subratllar els reptes de futur, que passen per aconseguir la plena participació de les dones en totes les esferes de la societat, inclòs el poder. I va clamar per acabar amb una realitat en què «les dones són les que ocupen un treball invisibilitzat domèstic i un paper devaluat en el mercat laboral».

Tot seguit, es va obrir un debat amb l'apoderament econòmic de les dones en l'actual mercat laboral com a punt de partida, sobre el qual van exposar el seu punt de vista i experiències representants de tres sectors diferenciats: la gerent de l'empresa d'economia solidària de Càritas Diocesana de Girona (Ecosol), Anna Güell; la presidenta de l'Associació Gironina d'Empresàries (AGE), Maria Rosa Agustí; i el president executiu de l'empresa Metalquímia. El debat va ser moderat pel director de Diari de Girona, Jordi Xargayó.

Els ponents van coincidir a situar l'arrel del problema en l'educació i en la transmissió d'estereotips, un aspecte que la presidenta de l'AGE va considerar fonamental per tal de corregir una situació que, com va apuntar, afecta tota la societat; perquè «la diferència salarial perjudica el consum, les jubilacions...», va argumentar. Davant la bretxa salarial del 26% que separa dones i homes, la gerent d'Ecosol va alertar que la discriminació s'agreuja entre les persones en situació d'exclusió social. Güell va incidir en l'existència de «treballadors pobres», va destacar nous models d'economia cooperativa com a via per promoure la igualtat i va apel·lar a la responsabilitat dels consumidors a l'hora d'escollir un tipus d'empresa o altra.

Els ponents van coincidir que encara són majoria les dones que sacrifiquen la seva carrera professional en pro de la conciliació familiar i van estar d'acord en què això ha de canviar per «repartir les tasques en funció del talent i no del gènere», va dir Lagares. Pel que fa a l'èxit de la conciliació de les diferents facetes de la vida, Güell va apuntar que hi ha més facilitats per a la flexibilitat laboral i Agustí va demanar que es deixi de vincular «la productivitat a estar físicament a les empreses».