L'hospital Josep Trueta de Girona és el segon hospital català amb el millor índex de reconstruccions mamàries immediates en casos de càncer, és a dir, que repara el pit en la mateixa intervenció en què s'extirpa el tumor de mama. El Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l'hospital de Girona és el segon centre de Catalunya, només per darrere de l'hospital de Bellvitge, en índex de reconstruccions mamàries immediates, ja que en el 80% de les mastectomies la pacient surt del quiròfan amb la reconstrucció feta. A més, la microcirurgia del Trueta obté un 90% d'èxit en els procediments.

Els responsables del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora del centre gironí confien acabar l'any amb una trentena d´intervencions de cirurgia plàstica que requereixen tècniques de microcirurgia per dur a terme les reconstruccions mamàries. Es traca d´un tipus de procediment que permet restaurar de forma normal el pit, per a que recuperi l´aspecte i la mida prèvia a la cirurgia oncològica.

Teixit de la pacient

Una de les principals aplicacions de la microcirurgia és la reconstrucció del pit amb teixit de la mateixa pacient. El teixit s´extreu habitualment de la panxa amb una tècnica anomenada DIEP i això presenta avantatges respecte als teixits obtinguts d´altres parts del cos, perquè no afecta cap múscul ni tampoc fa servir material extern, com serien els implants mamaris.

Aquesta tècnica es realitza al mateix quiròfan després de l´extirpació, mitjançant tècniques de dissecció microquirúrgiques que permeten conservar el múscul abdominal, evitant debilitats i problemes posteriors. Un cop extret el teixit es porta fins al tòrax, on s´uneix a les artèries i venes amb tècniques microscòpiques per tal que quan s´implanti un reg sanguini propi. Això permet remodelar la mama amb un teixit que pel seu color, tacte i comportament és molt semblant al que s´ha extret en la mastectomia.