La Generalitat està preocupada perquè els brots de la grip aviària detectats a les comarques gironines i al Vallès Oriental tinguin un impacte econòmic i facin baixar les exportacions, sobretot fora de la Unió Europea, de carn i ous. Així ho va explicar ahir la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, des de Girona, on es va reunir amb els productors afectats pel focus de la grip aviària.

Ahir es va fer un primer pas per començar a recuperar la normalitat, sempre i quan no apareguin nous focus. Agricultura va anunciar que ja s'ha aixecat la restricció de moviment d'aus de corral a la zona de vigilància de 3 a 10 km de radi del primer focus, el detectat als Aiguamolls després de trobar morta una cigonya amb el virus H5N8.

Segons la normativa, «ha acabat el termini de 15 dies i ja es poden obrir els moviments» a les explotacions dins d'aquest radi, va explicar Masjuan. Són 42 explotacions de l'Armentera, l'Escala, el Far d'Empordà, Figueres, Fortià, Palau-saverdera, Pau, Peralada, Riumors, Roses, Siurana, Vila-Sacra, Vilamacolum i Vilamalla.

Pel que fa a les tres explotacions dins del radi de 0 a 3 km del primer focus (afecta Castelló d'Empúries i Sant Pere Pescador), la restricció acaba el pròxim dimarts dia 14.

A totes les zones es manté fins al 23 de març la prohibició de caçar aus salvatges, celebrar fires, mercats o criar aus de corral a l'aire lliure, entre d'altres.

En canvi, la resta de focus que van esclatar des de Sant Gregori tenen un altre calendari perquè són de fauna domèstica mentre el primer focus era de fauna salvatge. En el cas de les 9 explotacions de Girona i 1 de Lliçà de Munt s'espera que «als 21 dies puguem aixecar les primeres restriccions i en 30 dies puguem garantir a totes la màxima normalitat a tots els radis».

Tot i començar a aixecament les restriccions, Agricultura segueix recomanant mantenir els confinaments de bestiar per a l'autoconsum «mentre estiguem en zona d'alt risc arreu del país, sempre que sigui possible».

De moment no s'ha detectat un impacte en el consum però Masjuan va reconèixer que els preocupa l'impacte econòmic que pot tenir la grip aviària en l'exportació de carn, ous i ous incovables. A nivell europeu, un mes després d'aixecar les restriccions i sense nous casos, ja es podria exportar, fora de la UE poden passar fins a 1 any. Per això, «aquí i a la UE tots hem de fer feina perquè tingui el menor impacte».